Lastiğin Tarihçesi
 
Tekerlek lastiğinin ilk adımı, J.B.Dunlop'un, oğlunun üç tekerlekli bisikleti için tahta bir tekerlek üzerine lastik solüsyonu emprenye edilmiş çadır bezini, çivilerle tutturup hava ile şişirerek elde ettiği basit lastik modeli ile atılmıştır.
Bugünkü manada lastiğin geliştirilmesi, 1900 yılların başlarında gerçekleşmiştir. Bugün lastiklerde yaygın olarak kullanılan ana hammadde olan kauçuk, önceleri sadece Güney Amerika'da üretilirken, sonraları Malezya, Endonezya, Srilanka, Güneydoğu Asya ülkeleri ve Brezilya'da yetiştirilen kauçuk ağacından elde edilmektedir.
Kauçuk, önceleri değişik amaçlar için kullanılmış, ancak lastik sektöründe kullanımı Goodyear'ın kauçuğu kükürt ile pişirip (vulkanizasyon) şekillendirmesiyle gerçekleşmiştir. Bundan sonra lastik teknolojisinde Dunlop'un topuklara çelik teller yerleştirmesi ve iç lastiği geliştirmesi ile hızlı bir gelişme başlamış ve 1920'li yıllara gelindiğinde Pnömatik tekerlek lastiğin ana maddelerine pamuktan yapılmış olan kord bezleri dahil olmuştur. Pamuktan daha mukavim kord ipliklerinin geliştirilmesi ile pamuk kord bezi yerine, günümüzde yaygın olarak kullanılan rayon, polyester ve nylon gibi sentetik kat bezleri ve çelik kordlar kullanılmaya başlanmıştır.
Lastiklerin sınıflandırılması ve standardizasyonu 1940'lı yıllarda lastik kesit genişliği ve jant ebadından oluşan rakam-harf grubuna dayalı lastik ebat sistemi geliştirilmesiyle başlatılmıştır.
Lastik Kullanım Kılavuzu
 
-
Bozuk zeminde yüksek hız yapılmaması.
-
Araca uygun olmayan yüklemeden kaçınılması.
-
Lastiklerin mümkünse her kullanımdan önce kontrol edilmesi, lastiğe batan herhangi bir yabancı maddeden arındırılması.
-
Ağır yükle yüksek sürat yapılmaması.
-
Lastik imalinde kullanılan karışımların kimyasal yapısının zaman içerisinde değişmesinin yanı sıra havadaki ozon, Güneş ve florasan ışığı gibi dış etkenlerin etkisiyle uzun dönemde lastiğin mekanik özelliklerinde bir azalma olacağından, üretildiği tarih üzerinden 5 yıl geçen iç ve dış lastiklerin dikkatle kontrol edilip kullanılması eğer üzerinde çatlağa benzer yoğun çizgiler oluşmuşsa söz konusu lastiğin kullanılmaması.
(Üretim tarihi lastiğin üzerinde genellikle bir grup harf ve rakam demeti şeklinde verilir Örneğin CX9P 32Y 4400 gibi. Burada üretim tarihi 4400 rakamı olup son iki rakam 2000 yılını, ilk iki rakam 2000 yılının 44. haftasını ifade etmektedir.)
-
Bijon somunlarının sıkılılığının düzenli olarak kontrol edilmesi.
-
Araç üreticisi tarafından onaylanmış ebattaki lastik ve jantların kullanılması.
-
Hasar görmüş veya herhangi bir nedenden dolayı hava basıncı çok azalmış olan lastikle, sürüşe devam edilmemesi.
-
Orijinal lastiğin yük taşıma ve hız sınırının altındaki yük ve hız sınırı değerlerine sahip olan lastiklerin kullanılmaması (Aşağıda yük ve hız endeksleri tabloları verilmiştir.)
-
Lastik şişirme basınçlarının haftada bir lastik soğukken kontrol edilmesi, basınç düşmüşse, uygun seviyeye getirilmesi. Lastiğe araç katalogunda belirtilen hava basıncının uygulanması.
-
Aracı sürerken zemindeki çukur ve tümseklere dikkat edilmesi.
-
Ani ve sert frenden kaçınılması.
-
Lastiğin üzerinde belirtilen hız ve yük limitlerinin hiçbir şekilde geçilmemesi
-
Aracın dört lastiğinin de aynı, yapı ve desende olması.
-
Söküp takma işlemini mutlaka otomatik makinelerle yapılması, bu esnada arap sabunu ve benzeri kaydırıcı maddelerin kullanılması (Petrol, petrol ürünleri, deterjan vb kimyasallar kaydırıcı madde olarak kullanılmamalıdır.)
-
Aracın mekanik düzenleri belirli aralıklarla kontrolden geçirilmelidir. Yeni lastik kullanılmış lastik ile yan yana takılmamalıdır. Aracın çalıştığı yol ve zemin tipine uygun yapıda ve sırt desenindeki lastiklerin seçilmesi gerekir.
-
Lastiklerinizi taş, metal, cam, ve benzeri cisimler ile kaldırım kenarlarına ve kesici yüzeylere sürtmekten kaçınınız.
-
Yollarda olabilecek kasis ve çukurlara yavaş giriniz.
-
Lastiklerinizin Petrol ve petrol türevleri ve kimyasal maddeler ile temas etmesini engelleyiniz.
-
Lastiklerinizin diş derinlikleri emniyet sınırına ( Binek grubu için yaklaşık 1,6 mm., kamyonet ve kamyon grubu için 3 mm.' dir ) gelmiş ise lastiklerinizin mutlaka yenisi ile değiştiriniz.
-
Kış Mevsimi için üretilen özel kış lastiklerinin hız sınırı, orjinal lastiğin hız sınırından düşük olabileceğinden kış mevsimi dışında kullanılmaya devam edilmesi halinde hız sınırınızı bu lastiğe göre ayarlayınız. Ayrıca kış lastiklerinin sıcak havalarda kullanılması lastiğin ömrü ve kullanım konforu açısından sorunlar çıkarabilir.
Unutmayınız ki! Bu kılavuzda yer alan bilgiler genel mahiyette bilgilerdir. İhtiyaç duyulabilecek ilave bilgiler için Şirketimize başvurunuz.
Lastikler aracınızın yol ile temasını sağlayan ve aracınızın motorundan aldığı gücü yola aktaran en önemli aktarma organı olup, can ve mal güvenliğiniz açısından yukarıdaki bilgilere uyulması gerekir.
Bu hususlara uyulmaması sonucu oluşabilecek sorunlar lastiklerin garanti kapsamı dışında kalmasına sebep olur.
LASTİKLER HAKKINDA TEKNİK BİLGİLER ŞİŞİRME BASINCI
Birçok lastik arızasılastikşişirme basıncıhatasından kaynaklanır, Ayrıcaşişirme basıncının sürüşkonforu ve güvenliğiüzerinde büyük etkisi vardır. Tavsiye edilenşişirme basıncımotosiklet el kitabından veya lastik teknik el kitabındanöğrenilebilir.
Sürüşile lastik sıcaklığıve basıncıyükselir. Bu yüzden lastik basıncıyolaçıkılmadanölçülmeli ve gerekiyorsaayarlanmalıdır.
Lastiklerinizinşişirme basıncınıhaftada bir kontrol ediniz. Yolcu ile birlikte sürüşte lastik basıncını0,2 bar (3psi) arttırınız, Eksik basınçlastiğin gereğinden fazla esnemesine, ısınmasına veçabuk aşınmasına neden olur.
Yüksek basınç,sürüşkonforunun düşmesine dengesizliğe ve düzensiz aşınmaya sebep olur.
DİŞDERİNLİĞİ
Motosikletinizi, lastikleri güvenlik sınırınınüzerinde aşınmışolarak kullanmayınız. Lastik dişderinliğinin sürüşgüvenliğineönemli etkisi vardır. Güvenli sürüşiçin 2 mm'den az dişderinliği olan cadde lastikleri yenilenmelidir. Motosikletlerçoğunluk la dik pozisyonda sürüldüklerinden aşınmanınçoğu lastik sırtının ortasından olur. Bu sebeple lastik dişderinliğiölçümülastik sırtının ortasından yapılır. Ayrıca lastik yanağındaTWI (Tread Wear Indicator)harfleriyle gösterilen ve yaklaşık lastik dişderinliğinin 1 mm'nin altına düştüğünü gösteren işaretler vardır.
YENİ LASTİK İLE BİRLİKTE
Yeni içlastikli (Tubetype) lastikle birlikte içlastik yenilenmelidir, içlastiklerömürleri boyunca genişler ve incelirler, yeni dışlastiğe takılmalarıhalinde katlanır ve kat yeri er in den patlarlar. Yeni içlastiksiz (Tubeless)lastikle birlikte jant supabıdeğiştirilmelidir. Yüksek sürat altında merkezkaçkuvveti ile jant supabıesneyerek eğilir, kauçuk bölümüyaşlanır.
Yeni lastiklerinizle 200 km'lik ilk aşınma mesafesi boyunca ani frenleme, ivmelenme ve virajlamadan kaçınılmalıdır.
LASTİK ONARIMI
İçlastiksiz tipte ve düşük sürat sembollülastiklerin sırt bölgesindeki küçük hasarlar tamir edilebilir, yüksek sürat sembollüve büyük hasarlılastiklerin tamiriönerilmez. Tamir edilmişlastiklerin içlastikle kullanımıönerilmez. Sürücünün kullanımına yönelik tamir setleri sadece acil durumlar için geçiciçözüm olarak kullanılmalıve lastik en kısa zamanda bir profesyonele gösterilmelidir. Likit lastik onarıcıları lastiğin kimyasal yapısına zarar verebileceklerindenönerilmezler.
Monte edilmemişlastikler serin, karanlık ve kuru ortamda;çalışan elektrik motorlarından, sıcaklık yayan cisimlerden, yağ,çözücüve kimyasallardan uzak, dik pozisyonda saklanmalıdır,
Lastikte yön oku olup olmadığınıkontrol ediniz, eğer varsa, bu dönüşyönünügösterecekşekilde lastiği monte ediniz. BazıMetzeler lastiklerinin yanağında kırmızınokta bulunur. Bu noktanın supabın yanına gelecekşekilde monte edilmesi gerekir. Lastik topuğunu temizleyin ve sabunlu su ileıslatın. Topuğu doğruşekilde oturtmak için supap içiniçıkartın ve lastiğişişirin.Topuğu oturtmak için 50 psi (3,5 bar) dan fazla basınçuygulamayın. Topuk oturmaçizgilerini kontrol edin. Eğer topuk oturmamışsa, yukarıdaki işlemleri tekrar edin. Varsa içlastiği sıkıştırmamaya dikkat edin. Bunun için pudra kullanılmasıyararlıolur. içlastiği janta sıkıştırma somununu lastikşişirme işlemi bitene kadar tam sıkıştırmayın. Mutlaka supap kapağıkullanın.
YETERLİ AÇIKLIK
Lastikler,çevresindeki yüzeylerden yeterli açıklık bırakacak ebatta seçilmelidir. Ayrıca lastiklerin merkezkaçetkisiyle sürataltında, yapılarına göre değişen miktarlarda, büyüdüğüdikkate alınmalıdır.
Lastik Nedir?
 
Lastik, kauçuk, kord bezi ve çelik teller ile çeşitli kimyasal maddelerin birleşiminden oluşan ve aracın yer ile temasını sağlayan tek ve en önemli parçasıdır. Genellikle içinde taşıdığı hava ile yere sürtünerek motorlu ya da motorsuz kara nakil aracının ilk hareketini başlatır, hızlandırır ve durmasını sağlar. Kullanım yerlerine göre çeşitli ebat, tip ve yapıda üretilir.
Tekerleğin Sümerler tarafından icadından bugüne dek 5000 yıldan fazla zaman geçmiştir. Bugün kullandığımız “lastik tekerleğin” hammaddesi olan kauçuk 19.yy sonundan itibaren kullanılmaya başlanılmıştır. Kullanımı ve geliştirilmesi 20.yy' da en üst düzeyine ulaşmıştır ve devamlı olarak gelişmektedir.
LASTİĞİN GÖREVLERİ
- Aracın ve yükün ağırlığını taşımak.
- Motorun yarattığı döndürme momentini yola aktararak çekiş kuvvetine dönüştürmek.
- Darbeleri emerek konfora katkıda bulunmak.
- Yavaşlamalarda fren gücünü, viraj dönüşlerindeyse direksiyon kontrolüne gerekli olan yanal kuvveti üretmek.
- Ayrıca kendine özge darbe emici emiş özellikleri sayesinde sürüşten ve zemin bozukluklarından meydana gelen kuvveti absorbe etmek.
- Yol kaplamasının türü (asfalt, toprak, şose) ve yolun durumu ( yağmur, çamur, kar, buz) ne olursa olsun, güvenli şekilde yol tutuşu sağlamak.
LASTİĞİN YAPISAL ÖZELLİKLERİ
Tekerlek lastiklerinin yapılarında, gerek yüksek mukavemeti karşılamak üzere naylon, rayon, polyester gibi elyaf esaslı kordlarla çelik kordlar bulunmaktadır. Topuk dayanımları ise çelik teller yardımıyla sağlanır. Birbirinden farklı karakterdeki bu elemanların bir arada tutulması ve hizmet anında zeminle temasın güvenle sağlanmasıyla, yanaklardaki esneme kabiliyetinin verilmesi görevini lastik karışımı üstlenir. Lastik karışımını doğal ve sentetik kauçuklarla, ana dolgu olarak karbon karaları oluşturur. Bunlara ilave olarak vulkanizasyon elemanları bulunmaktadır. Karışımın işlenmesi ve homojenliği için kimyasal yağlar kullanılır.
LASTİK ÇEŞİTLERİ
Çapraz Katlı Lastikler Lastik teknolojisinin başlangıcında kullanılan ilk gövde yapısıdır. Bu lastikleri gövdesini oluşturan tekstil esaslı "kord" iplikleri birbiri üzerine, lastik yönüne 35-40 derece açı yapacak şekilde çapraz olarak yerleştirilmiştir. Bu yapı dioganal veya konvansiyonel olarak da adlandırılır. Ölçü tanımında "-" veya "D"ile belirtilir.
Radial Lastikler:
Değişen ve gelişen otomotiv sektörünün,gereksinimlerini karşılamak üzere geliştirilen bir yapıdır.Bu lastiklerde gövde yapısı,üstün özellikli rayon,naylon,polyester gibi tekstil esaslı kordların lastiğin dönüş yönüne 90 derecelik açı yapacak şekilde yerleştirilmeleri sonucu oluşan kuşaklarda,belirli açıda çelik kord kuşak katlarının tatbik edilmesi sonucu oluşan yapıdır.Aynı zamanda radyal yapı,sadece tekstil esaslı ve lastiğin dönüş yönüne göre sıfır derece ve belli açıdaki kordlardan oluşan kuşakların tatbik edilmesiylede oluşabilir.Ölçü tanımında "R" harfi ile beliritilir.
Tubeless ve Tube-Type Lastikler :
Araçlarda yüke karşılık gelen tepki kuvvetini karşılayan, lastiklerde jant arasına sıkıştırılan hava basıncıdır. Lastikler sadece hava basıncının sıkıştırıldığı kılıflardır. Sıkıştırılmış hava basıncının tutulması, iç lastiklere veya dış lastiklerin iç kısmına tatbik edilen ve sızdırmazlık sağlayan liner tabaka yardımıyla sağlanır. İç lastikli kullanılan dış lastiklere Tube-type, iç lastiksiz kullanılan dış lastiklere Tubeless lastik denir.
LASTİK HANGİ PARÇALARDAN OLUŞUR?

SIRT: Lastiğin yolla temasını sağlayan en üst bölümüdür. Üzerindeki desen kulanım amacını gösterir. Desendeki oluklar yağmur suyunu deşarj etmeye yarar. Zemine temas eden dolu bloklarsa çekiş ve fren gücünü iletir, yanal kuvvet üretir.
OMUZ: Sırt ile yanağın birleştiği ve kalın kauçuktan yapılmış bölgesi
YANAK: Lastiğin topuk ve omuz bölgesi arasında kalan ve bölgesidir. Direksiyon kontrol karakteristiğini, taşıma ve konfor estetiğini belirler. Lastiğe esneklik sağlar, üzerinde markalama ve tanıtıcı bilgiler bulunur.
TOPUK: Lastiğin janta temas eden ve sıkıca bağlanmasını sağlayan bölgesidir.
DAMAK TELİ: Lastiği jantın etrafında tutan bölgedir. Gerilmeye dayanıklı, uzamayan çelik tellerden üretilir.
CEYFIR: Damak telinin dış kısmına yerleştirilir. Karkas yapının jant tarafından aşındırılmasını ve tahrip edilmesini engeller. Jant ucu üzerinde gerekli olan esnekliği sağlar.
KARKAS YAPI: Lastiğin alt ucundaki bir damak telinden diğerine uzayan destek bölümüdür. Damak telinin etrafını dolaşarak lastiğe bağlanır. Polyester kord bezinden üretilen karkas yapıda uzunlamasına lifler yükü taşır, yatay liflerse yapıyı bir arada tutar.
KUŞAKLAR: Lastik sırt deseninin altında uzanan dar katmanlara kuşak adı verilir. Çelik ve bez olmak üzere ikiye ayrılan kuşaklar karkas yapıyı sıkıştırır.
ASTAR: Lastiğin iç yüzeyindeki ince bir kauçuk katmanı olan astar hava sızdırmazlığını sağlar. Lastiğin içine sıkıştırılmış basınçlı havanın dışarı kaçmasını önler.

LASTİK ÜZERİNDE YER ALAN TEMEL BİLGİLER
Binek Lastikleri

A – Üretici Firma ve Ürün Adı
B – Lastiğin İç Lastiksiz ( Tubeless ) kullanıldığını gösteren işaret
İç lastikle kullanılan lastiklerin üzerinde “Tube Type” işareti vardır ya da hiçbir işaret yoktur.
C – Tasarım Tipi
D – Çamur ve kar anlamına gelir
E – Yönlü lastik olduğunu gösterir
Kamyon Lastikleri ( Radial ve Konvansiyonel )

Yük Endeksi ve Hız Sembolleri Tablosu |
LI |
KG |
LI |
KG |
LI |
KG |
LI |
KG |
LI |
KG |
LI |
KG |
LI |
KG |
|
45 |
40 |
140 |
80 |
450 |
120 |
1 400 |
160 |
4 500 |
200 |
14 000 |
240 |
45 000 |
1 |
46 |
41 |
145 |
81 |
462 |
121 |
1 450 |
161 |
4 625 |
201 |
14 500 |
241 |
46 250 |
2 |
48 |
42 |
150 |
82 |
475 |
122 |
1 500 |
162 |
4 750 |
202 |
15 000 |
242 |
47 500 |
3 |
49 |
43 |
155 |
83 |
488 |
123 |
1 550 |
163 |
4 875 |
203 |
15 500 |
243 |
48 750 |
4 |
50 |
44 |
160 |
84 |
500 |
124 |
1 600 |
164 |
5 000 |
204 |
16 000 |
244 |
50 000 |
5 |
52 |
45 |
165 |
85 |
515 |
125 |
1 650 |
165 |
5 150 |
205 |
16 500 |
245 |
51 500 |
6 |
53 |
46 |
170 |
86 |
530 |
126 |
1 700 |
166 |
5 300 |
206 |
17 000 |
246 |
53 000 |
7 |
55 |
47 |
175 |
87 |
545 |
127 |
1 750 |
167 |
5 450 |
207 |
17 500 |
247 |
54 500 |
8 |
56 |
48 |
180 |
88 |
560 |
128 |
1 800 |
168 |
5 600 |
208 |
18 000 |
248 |
56 000 |
9 |
58 |
49 |
185 |
89 |
580 |
129 |
1 850 |
169 |
5 800 |
209 |
18 500 |
249 |
58 000 |
10 |
60 |
50 |
190 |
90 |
600 |
130 |
1 900 |
170 |
6 000 |
210 |
19 000 |
250 |
60 000 |
11 |
62 |
51 |
195 |
91 |
615 |
131 |
1 950 |
171 |
6 150 |
211 |
19 500 |
251 |
61 500 |
12 |
63 |
52 |
200 |
92 |
630 |
132 |
2 000 |
172 |
6 300 |
212 |
20 000 |
252 |
63 000 |
13 |
65 |
53 |
206 |
93 |
650 |
133 |
2 060 |
173 |
6 500 |
213 |
20 600 |
253 |
65 000 |
14 |
67 |
54 |
212 |
94 |
670 |
134 |
2 120 |
174 |
6 700 |
214 |
21 200 |
254 |
67 000 |
15 |
69 |
55 |
218 |
95 |
690 |
135 |
2 180 |
175 |
6 900 |
215 |
21 800 |
255 |
69 000 |
16 |
71 |
56 |
224 |
96 |
710 |
136 |
2 240 |
176 |
7 100 |
216 |
22 400 |
256 |
71 000 |
17 |
73 |
57 |
230 |
97 |
730 |
137 |
2 300 |
177 |
7 300 |
217 |
23 000 |
257 |
73 000 |
18 |
75 |
58 |
236 |
98 |
750 |
138 |
2 360 |
178 |
7 500 |
218 |
23 600 |
258 |
75 000 |
19 |
78 |
59 |
243 |
99 |
775 |
139 |
2 430 |
179 |
7 750 |
219 |
24 300 |
259 |
77 500 |
20 |
80 |
60 |
250 |
100 |
800 |
140 |
2 500 |
180 |
8 000 |
220 |
25 000 |
260 |
80 000 |
21 |
83 |
61 |
257 |
101 |
825 |
141 |
2 575 |
181 |
8 250 |
221 |
25 750 |
261 |
82 500 |
22 |
85 |
62 |
265 |
102 |
850 |
142 |
2 650 |
182 |
8 500 |
222 |
26 500 |
262 |
85 000 |
23 |
88 |
63 |
272 |
103 |
875 |
143 |
2 725 |
183 |
8 750 |
223 |
27 250 |
263 |
87 500 |
24 |
90 |
64 |
280 |
104 |
900 |
144 |
2 800 |
184 |
9 000 |
224 |
28 000 |
264 |
90 000 |
25 |
93 |
65 |
290 |
105 |
925 |
145 |
2 900 |
185 |
9 250 |
225 |
29 000 |
265 |
92 500 |
26 |
95 |
66 |
300 |
106 |
950 |
146 |
3 000 |
186 |
9 500 |
226 |
30 000 |
266 |
95 000 |
27 |
98 |
67 |
307 |
107 |
975 |
147 |
3 075 |
187 |
9 750 |
227 |
30 750 |
267 |
97 500 |
28 |
100 |
68 |
315 |
108 |
1 000 |
148 |
3 150 |
188 |
10 000 |
228 |
31 500 |
268 |
100 000 |
29 |
103 |
69 |
325 |
109 |
1 030 |
149 |
3 250 |
189 |
10 300 |
229 |
32 500 |
269 |
103 000 |
30 |
106 |
70 |
335 |
110 |
1 060 |
150 |
3 350 |
190 |
10 600 |
230 |
33 500 |
270 |
106 000 |
31 |
109 |
71 |
345 |
111 |
1 090 |
151 |
3 450 |
191 |
10 900 |
231 |
34 500 |
271 |
109 000 |
32 |
112 |
72 |
355 |
112 |
1 120 |
152 |
3 550 |
192 |
11 200 |
232 |
35 500 |
272 |
112 000 |
33 |
115 |
73 |
365 |
113 |
1 150 |
153 |
3 650 |
193 |
11 500 |
233 |
36 500 |
273 |
115 000 |
34 |
118 |
74 |
375 |
114 |
1 180 |
154 |
3 750 |
194 |
11 800 |
234 |
37 500 |
274 |
118 000 |
35 |
121 |
75 |
387 |
115 |
1 210 |
155 |
3 875 |
195 |
12 100 |
235 |
38 750 |
275 |
121 000 |
36 |
125 |
76 |
400 |
116 |
1 250 |
156 |
4 000 |
196 |
12 500 |
236 |
40 000 |
276 |
125 000 |
37 |
128 |
77 |
412 |
117 |
1 280 |
157 |
4 125 |
197 |
12 800 |
237 |
41 250 |
277 |
128 000 |
38 |
133 |
78 |
425 |
118 |
1 325 |
158 |
4 250 |
198 |
13 250 |
238 |
42 500 |
278 |
132 500 |
39 |
136 |
79 |
437 |
119 |
1 360 |
159 |
4 375 |
199 |
13 600 |
239 |
43 750 |
279 |
136 000 |
L I = LOAD INDEX ( Yük İndeksi ) KG = Kilogram
HIZ SEMBOLLERİ
SEMBOL |
A1 |
A2 |
A3 |
A4 |
A5 |
A6 |
A7 |
A8 |
B |
C |
D |
E |
F |
G |
J |
K |
HIZ (KM/H) |
5 |
10 |
15 |
20 |
25 |
30 |
35 |
40 |
50 |
60 |
65 |
70 |
80 |
90 |
100 |
110 |
SEMBOL |
L |
M |
N |
P |
Q |
R |
S |
T |
U |
H |
V |
W |
Y |
Z |
HIZ (KM/H) |
120 |
130 |
140 |
150 |
160 |
170 |
180 |
190 |
200 |
210 |
240 |
270 |
300 |
+240 |
|
LASTİKLERİN DEPOLANMASI / MUHAFAZASI
Lastiklerin istiflemesi dik olarak özel raflarda yapılmalıdır. Yatay olarak üst üste istifleme halinde yükseklikleri 8 adedi geçmemeli ve en az ayda bir alt-üst olacak şekilde değiştirilmelidir. Lastik bekleme alanında petrol esaslı ürün (yağ, benzin, mazot, solvent, vs.) bulunmamalıdır. Lastikler ısı kaynağına yakın konulmamalıdır. Lastik yüzeyine direkt güneş ışığı vurmamalı, ortamda ozon üretimine sebep olan elektrik motorları bulunmamalıdır. Lastik depolarında “ilk giren ilk çıkar” (FI-FO) kuralına uyulmalıdır.
LASTİKLERİN JANTA TAKILMASI / SÖKÜLMESİ
Lastiklerin janta takılıp sökülmesi, mutlaka yetkili servislerde, uygun makinelerle ve uygun el aletleri ile uzman personel tarafından yapılmalıdır. Lastiğin takılacağı jantta ezik, vuruk, çatlak olmamalı, jant üzerinde yağ, pas ve kirletici maddeler bulunmamalıdır. Jant ebadı, aracın ve katalogların öngördüğü ebatta olmalıdır. Lastik içerisinde ıslaklık bulunmamalı, yabancı maddeler varsa mutlaka dışarı çıkarılmalıdır. Lastik montajında, lastik topuklarına ve jant damağına özel geliştirilmiş kaydırıcı veya sulandırılmış sabun solüsyonu sürülmelidir. Kesinlikle petrol esaslı yağlar ile silikon, deterjan benzeri kaydırıcılar kullanılmamalıdır. Montaj sonunda lastiğin jantı merkezlendiği doğrulanmalıdır. Lastik şişirme havasının rutubet içermeyen kuru hava olması gerekir. Şişirilmiş lastiğin supabından kaçak olmadığı kontrol edilmeli, supaplara mutlaka lastik contalı supap kapağı takılmalıdır. İç lastikli tip araç lastiği takılacaksa, mutlaka yeni dış lastik, yeni iç lastik ve kolon ile katılmalıdır. İç lastik ve kolon takma öncesi uygun şekilde pudralanmalıdır. Yeni lastikler ile eski lastikler eşlendirilmemelidir. Lastik yanağı üzerinde dönme yönü veya dış yanak belirtilmişse, janta ve ara montajda bu hususa mutlaka uyulmalıdır.
UZUN ÖMÜRLÜ VE PERFORMANSLI LASTİKLER İÇİN UYARILAR
Hava Basıncı:
Uygun olmayan hava basıncı ilerde tamiri mümkün olmayan hasarlar yaratabilir. Ayrıca düzensiz ve erken aşınmaya da sebep olur. Hava basıncı lastik soğukken ölçülmeli ve mutlaka araç üreticilerinin belirlediği hava basıncı değerlerine uygun olmalıdır.
Spot:
Araç üreticilerinin lastik basınç uyarılarına dikkat ediniz. Düşük şişirme basıncı lastiğin iki omuzunda, yüksek şişirme basıncı ise taban merkezinde çevresel ve düzensiz aşınmaya sebep olur.
Rot ayarı:
Aracınızın mekanik ve süspansiyon sistemlerindeki aksaklıklar nedeni ile direksiyon ve araç yönü aynı olmayabilir. Ön düzen bozukluğu sadece lastiklerinizde ekonomik kayba neden olmakla kalmaz aynı zamanda aracınızın süspansiyon ve döner aksamına da zarar vererek zaman içersinde yüksek mekanik tamir ve bakım masrafına yol açar.
Balans ayarı:
Jant ve lastiğinizin uygun olarak eşlenmemesi hızlı sürüş esnasında zıplama, vuruntu, salgı, yalpa gibi konforsuzluklar hissetmenize neden olacaktır. Rotasyon (yer değiştirme) lastiklerin, araçta takılı oldukları her değişik pozisyonda değişik aşınma hareketine maruz kaldıklarından, periyodik olarak yerlerinin değiştirilmesi ömürlerini artıracaktır. Birbirine çapraz konumdaki lastiklerin değiştirilmesi lastik üreticilerinin tavsiyesidir.
Diş Derinliği:
Zamanla lastiğiniz üzerindeki desen aşınarak kullanılmaz seviyeye gelir. Aşınmış lastikler aracın performansını düşürür, yakıt tüketimini arttırır. Diş derinliği 1,6 mm' nin altına inmiş lastikleri kullanmak, can ve mal emniyeti bakımından tehlikedir. Ayrıca kanunen de yasaktır ve cezası trafikten men edilmedir.
Yük Miktarı ve Yükleme Biçimi:
Araç üreticisinin belirlediği, araç taşıma kapasitesi (istiap haddi) üzerinde yüklemeler; lastiğinizin çabuk ısınmasına; yanak, omuz ve topuk bölgelerinde arıza ermesine ve hızlı aşınmasına neden olur. Dengesiz yüklemelerde lastik ömrü üzerine olumsuz etki yapar.
Fren Ayarı:
Fren sistemi araç üreticisinin tavsiye ettiği aralıklarda kontrol edilmelidir. Ayarsız frenler, lastiklerde düzensiz ve hızlı aşınmalara sebep olabilir. Ani ve sert frenlemelerde kuvvet dağılımı lastiğe göre farklı olacağından, blok tipi aşınma olması ihtimali artar.
Araç Kullanımına Uygun Lastik Seçimi:
Araç el kitabında belirtilen ebat ve kat muadilindeki lastikler kullanılmalıdır. Aracın tüm lastiklerinin aynı yapıda olması gerekir. Aynı aks üzerinde farklı yapı, desen ve aşınmada lastik takılması halinde araç performansı olumsuz etkilendiği gibi lastik düzensiz ve hızlı aşınır.
Araç Hızı:
Araç kullanım hızı arttıkça lastiğin sıcaklığı yükselir. Bu sebeple sırt kauçuğu normale göre daha çok aşınma gösterir.
Yol ve İklim Şartları:
Düzgün olmayan yol yüzeylerinde ve sıcak yaz aylarında lastik normale göre daha çok aşınma gösterir.
Sürücü Alışkanlıkları:
En önemli faktörlerden birisi de araç kullanım alışkanlıklarıdır. Aracın bakım seviyesi gibi faktörleri de unutmamak gerekiyor.
Lastik Şişirme Basıncı:
Araç lastiği kataloglarında ve araç ekipmanlarında verilmektedir. Öngörülenden düşük veya yüksek tatbik edilen şişirme basınçları, lastiklerde ömür kısalmasına ve hizmet dışı bırakan arızalara neden olur.
Aşırı yükleme:
Araç yükleri, araç kataloglarında ve Karayolları Trafik Yönetmelikleri'nde belirlenmiştir. Öngörülenin üzerindeki yüklemeler lastiklerin arızalanmasına neden olduğu gibi araç mekanik aksamı ile karayollarının da bozulmasına sebep olur.
Araç Kullanma Hızı:
Araç lastiklerinin yanakları üzerinde kullanabileceği en yüksek hız sınırı belirtilmiştir. Araçta kullanılması öngörülen lastik hız grubu araç el kitabında da verilir. Buna uyulması gerekir. Hızlı araç kullanımı lastik ömrünün azalmasına sebep olduğu gibi yakıt sarfiyatını da arttırır.
Periyodik kontroller:
Araç ön düzen ayarlarının, araç el kitaplarında verilen değerlerde olması gerekir ve periyodik olarak kontrolleri yapılmalıdır. Lastik yer değiştirmelerinin (rotasyon) muntazam yapılması, lastik hava basınçları kontrolünün düzenli olması ve yetkili servislerde bilgili elemanlarca yapılması lastiklere uzun ömür sağlarken güvenliğe de katkı yapar.
KULLANIMA İLİŞKİN 20 ALTIN KURAL
- Bozuk ve taşlı yollarda yüksek hız yapmayın. Ayrıca ani ve sert frenden aracı hızlı kaldırıp patinaj yapmaktan kaçının. Aksi halde lastiklerde düzensiz ve erken aşınmalar meydana gelir.
- Lastiğinizi keskin kaldırım kenarlarına sürtmekten kaçının. Lastiğin gövdesini oluşturan kordların çok hafif hasar görmesi bile üzerinde yüründüğünde lastikte tehlikeli olabilecek büyük arızalara sebep olabilir.
- Aracınızı kullanırken yoldaki çukurlara ve tümseklere dikkat edin kaldırıma park etmekten kaçının.
- Sıcak havada ve ağır yükle yüksek sürat yapmayın. Havanın sıcak olması ağır yük ve yüksek süratten ötürü fazla ısınan lastiğin soğumasını zorlaştırır.
- Aracınızda uygun olmayan yüklemeden kaçının. Dengesiz yük dağılımı bazı lastiklerin üzerine fazla yük binmesine ve buna bağlı olarak hızlı aşınmaya sebep olabilir.
- Diş derinliği 1.6 mm den az olan lastikleri kullanmayın. Özellikle ıslak zeminde lastiğin suyu boşaltması ve yere tutunması güçleşeceğinden diş derinliği bu seviyenin altına düşmüş lastiklerin değiştirilmesi emniyet açısından çok önemlidir.
- Araç ve lastikle ilgili ayarsızlıkları (balans bozukluğu rot ayarsızlığı vs) giderin. Söz konusu mekanik ayarsızlıklar sürüş konforu ve direksiyon hâkimiyetinin azalmasının yanı sıra lastiklerde düzensiz ve erken aşınmaya neden olabilir.
- Araç üreticisi tarafından onaylanmış ebattaki lastik ve jantları kullanın. Lastik ve Jant ebadının birbirine uygun olmasına dikkat edin.
- Üretildiği tarih üzerinden 5 yıl geçen dış ve iç lastiklerin dikkatle kontrol edilip kullanılması gerekir. Eğer üzerinde çatlaklar oluşmuşsa söz konusu lastik kullanılmamalıdır.
- Lastiklerinizi mümkünse her kullanımdan önce gözle kontrol edin. Lastiğe çivi taş cam gibi yabancı maddeler batmışsa bunları çıkarın. Hasar gören lastiğinizi vakit geçirmeden tamir ettirin. Hasar görmüş veya herhangi bir nedenle hava basıncı çok azalmış lastikle yola devam etmeyin.
- Tüm supaplar iyi durumda temiz ve kapaklı olmalıdır. Supap kapakları lastiğin içine toz ve benzeri maddelerin girmesini önler.
- İç lastiksiz (tubeless) lastiği mutlaka tubeless janta takın. İç lastikli (tubetype) lastiğiyse kesinlikle iç lastiksiz kullanmayın.
- Bijon somunlarının sıkılığını düzenli olarak kontrol edin. Bijon somunlarının gevşek olması durumunda sürüş emniyetinin azalmasının yanı sıra lastikte düzensiz aşınma meydana gelecektir.
- Lastiğin üzerinde belirtilen hız ve yük limitlerini hiçbir şekilde geçmeyin. Aksi takdirde çok tehlikeli sonuçlar doğurabilecek lastik arızaları söz konusu olabilir.
- Aracınızın dört tekerleğine aynı ebat yapı ve desende lastik takın. Farklı lastik kullanımı özellikle de farklı ebat ve yapıda lastik kullanımı araç ve lastik performansını çok olumsuz etkileyecektir.
- Her dış lastik değişiminde jant supabını veya iç lastiği değiştirin.
- Lastik şişirme basınçlarını iki haftada bir kontrol edin basınç düşmüşse uygun seviyeye getirin. Isınan lastiğin hava basıncı yükselebileceğinden lastiklerin hava basıncını lastik soğukken ölçmeye ve ayarlamaya dikkat edin. Isınma sonucu yükselen hava basıncını azaltmak için lastiğin havasını boşaltma yoluna kesinlikle gidilmemelidir.
- Karlı ve buzlu havalarda daha iyi çekiş sağlayacağı düşüncesiyle lastik havasını kesinlikle azaltmayın. Tersine bu gibi durumlarda hava basıncını yaklaşık 3 PSI artırmak zemindeki karlı buzlu tabakayı yarmaya yardımcı olup çekişi artıracaktır.
- Lastiklerin her 10 bin kilometrede bir rotasyonunu tamamlayın. Radyal lastiklerde dönüş yönünü değiştirmeden öndeki lastikleri arkaya arkadakileri öne takın.
- İki haftayı aşan park etmelerde lastik havasını 7.5 PSI artırın ve aracı takoza alın.
LASTİKLERİN JANTA TAKILMASI / SÖKÜLMESİ
Lastiklerin janta takılıp sökülmesi, mutlaka yetkili servislerde, uygun makinelerle ve uygun el aletleri ile uzman personel tarafından yapılmalıdır. Lastiğin takılacağı jantta ezik, vuruk, çatlak olmamalı, jant üzerinde yağ, pas ve kirletici maddeler bulunmamalıdır. Jant ebadı, aracın ve katalogların öngördüğü ebatta olmalıdır. Lastik içerisinde ıslaklık bulunmamalı, yabancı maddeler varsa mutlaka dışarı çıkarılmalıdır. Lastik montajında, lastik topuklarına ve jant damağına özel geliştirilmiş kaydırıcı veya sulandırılmış sabun solüsyonu sürülmelidir. Kesinlikle petrol esaslı yağlar ile silikon, deterjan benzeri kaydırıcılar kullanılmamalıdır. Montaj sonunda lastiğin jantı merkezlendiği doğrulanmalıdır. Lastik şişirme havasının rutubet içermeyen kuru hava olması gerekir. Şişirilmiş lastiğin supabından kaçak olmadığı kontrol edilmeli, supaplara mutlaka lastik contalı supap kapağı takılmalıdır. İç lastikli tip araç lastiği takılacaksa, mutlaka yeni dış lastik, yeni iç lastik ve kolon ile katılmalıdır. İç lastik ve kolon takma öncesi uygun şekilde pudralanmalıdır. Yeni lastikler ile eski lastikler eşlendirilmemelidir. Lastik yanağı üzerinde dönme yönü veya dış yanak belirtilmişse, janta ve ara montajda bu hususa mutlaka uyulmalıdır.
BAZI LASTİK SORUNLARI VE MUHTEMEL NEDENLERİ
Düzensiz aşınma: Uygun olmayan rot ayarı, mekanik aksamda ayarsızlık.
Direksiyon hakimiyetinin azalması: Düşük hava basıncı, aşınmış lastik.
Lastiğin omuzlarının fazla aşınması: Düşük hava basıncı, bozuk rot ayarı.
Lastiğin tabanının ortasında aşırı aşınma vuruntu ve yalpalama: Yüksek hava basıncı, balanssızlık, jantta / mekanik aksamda ayarsızlık, standart dışı jant kullanımı.
Viraj alırken lastiklerden ses gelmesi: Düşük hava basıncı.
Kış Lastikleri
 
Kış lastikleri, son yıllarda özellikle yoğun kar yağışları nedeniyle Türkiye'de de kullanılmaya başlandı. Türkiye'de henüz belirli bir kesim tarafından kullanılan kış lastiği bugün Avrupa'da yoğun bir talep görüyor. Avrupa'daki genel alışkanlığın aksine, Türkiye'de sürücüler kış lastiği kullanma ihtiyacını sadece kar yağdığı gün hissediyor.
Yağmur, kar, buz gibi kaygan zeminlerde sürtünme katsayısı normale göre daha az olduğu için otomobilin zemine tek temas noktası olan lastiklerin önemi artıyor.
Kaygan kış koşullarında sürücü otomobilini hareket ettirebilmek için doğa şartlarıyla savaş halindedir. Bu savaşta kar, buz gibi koşulları yenebilmek için otomobilin teknik gücünü ve kendi teknik becerilerini kullanır. Ancak tüm bu gücü yere aktarabilecek tek unsur ise lastiklerdir. Kötü durumdaki lastikler, zaten olumsuz olan şartlarda gücü yere sağlıklı iletemez ve otomobili güvenle kullanmak mümkün olamaz. Kış şartlarında güvenle otomobil kullanmak için öncelikle lastik dişlerinin yeterli derinlikte olması gerekir. Sırt deseni üzerindeki bu oluklar ıslak zeminde suyu boşalttığı gibi, karlı zeminde de kar tabakasına saplanarak tutunma ve çekiş gücü sağlar.
Karlı zeminde daha iyi çekiş gücü sağlayabilmek için genel kanının aksine lastik basınçlarını bir miktar artırmak gerekir. Böylece olukların arasındaki mesafe açılır, lastiğin tabanının yere temas eden alanı daralır ve lastik karda daha iyi tutunur. Bu durumda lastikte taban deseninin daha az bir yüzeyi zemine basacağı için birim alana düşen ağırlık yani basınç da artar.
Karla kaplı zeminlere en uygun lastikler kış lastikleridir. Kış lastikleri kaygan zeminde standart lastiklere oranla yüzde 40-50 oranında daha iyi yol tutuş ve frenaj sağlarlar. Kış lastiğinin kauçuk karışımı yuvarlanmaya başladığında standart lastikten daha çabuk ısınır, ayrıca havanın soğumasına rağmen yapısı büzüşmediği için daha gergin durur. Bu sayede desen aralıkları küçülmez, lastiğin tutunma kabiliyeti artar. Kış lastiğinin taban desenindeki kılcal çizikler de tutunmayı artırır. Yeni nesil kış lastiklerinde kullanılan silisyum minerali düşük sıcaklıklarda lastik kauçuğunun yumuşaklığını artırarak normal sıcaklık şartlarındakine benzer tutunma sağlıyor.
Kış lastiği sadece karda değil, yağmur, çamur ve hatta buz gibi tüm kaygan zeminlerde standart lastiğe göre avantaj sağlar. Ancak sadece çekişin bulunduğu tekerleklere değil, dört tekerleğe birden kış lastiği takmak gerekir. Çekişin bulunduğu tekerleklere kış lastiği takıp diğer tekerleklerdeki standart lastikler korunursa otomobilin tekerlekleri arasındaki farklı tutunmadan dolayı önden veya arkadan savrulma ihtimali doğar. Ancak kış lastikleri parlak buz gibi çok daha kaygan zeminlerde tam tutunma sağlayamazlar. Bu tür zeminler için patinaj zinciri veya patinaj paleti kullanmak gerekir.
KIŞ LASTİKLERİNİN AVANTAJLARI
✔ Kış lastiği sadece karda değil, yağmur, çamur ve hatta buz gibi tüm kaygan zeminlerde standart lastiğe göre avantaj sağlar.
✔ Kış lastikleri kaygan zeminde standart lastiklere oranla yüzde 40-50 oranında daha iyi yol tutuş ve frenaj sağlarlar.
✔ Kış lastikleri, bölgesine göre soğukların başladığı ekim-kasım ayları ile sona erdiği mart-nisan ayları arasında kullanılıyor.
✔ Kuru ve ıslak zeminlerde ise performanslarında herhangi bir azalma olmaksızın güvenle kullanılırlar.
✔ Islak zeminlerde aquaplaning (suda kızaklama) riskini en aza indirir.
KIŞ LASTİĞİ KULLANIM REHBERİ
Kış lastiklerinin, bölgesine göre soğukların başladığı ekim-kasım ayları ile sona erdiği mart-nisan ayları arasında kullanılması, bu dönemde araçtaki tüm lastiklerin kış lastikleriyle değiştirilmesi tavsiye edilmektedir.
Kış lastikleri diş derinliğinin 3 mm.'nin altında olmaması gerekiyor. Diş derinliği 3 mm' nin altına inmiş olan kış lastikleri, hem aracın çekiş performansının karlı, buzlu ve ıslak zeminlerde düşmesine yol açar, hem de güvenli sürüşe engel olur.
Kış lastiği seçiminde aracın orijinal lastik ebadından daha geniş tabanlı lastikler kesinlikle kullanılmamalıdır. Böyle bir durumda lastik izi genişleyeceği ve birim alana düşen ağırlık azalacağı için yağışlı ve karlı yol şartlarında aracın kızaklama riski artmaktadır.
Kış şartlarında lastik havalarını 3 PSI artırmak, zemindeki karlı-buzlu tabakayı yarmayı kolaylaştıracağı için çekişi artırır.
Karlı ve buzlu bir zeminde bir yokuş çıkılmaya çalışılıyorsa, iki lastik yol kenarına çıkarılarak yavaş yavaş yol alınması gerekir.
KIŞ LASTİKLERİNİN YAZ AYLARINDA KULLANILMASININ SAKINCALARI
✔ Sert karışımının özelliğinden dolayı diğer lastiklere oranla daha çabuk aşınır.
✔ Gürültü seviyesi artar.
✔ Yazın kullanıldığında daha çabuk aşınır ve bir sonraki kış döneminde performans düşüklüğü olur.
✔ Yakıt sarfiyatını artırır.
KIŞ AYLARINDA YAPILMASI GEREKENLER
KIŞA GİRMEDEN ARACIN BAKIMI YAPILMALI
Binek araçlarda gerekiyorsa fren hidroliği değiştirilmelidir. Çünkü eğer hidroliğin içinde nem varsa bu fren sisteminin donmasına neden olabilir. Araç hareket ettikten sonra sönük olması gereken ABS lambası yanıyorsa “ABS arızalı” anlamına gelmektedir ve yetkili serviste onarılmalıdır.
KIŞIN MUTLAKA KIŞ LASTİĞİ KULLANILMALI
Kışın kar yağmasa, araç 4x4 ve ABS' li bile olsa, 5–6 derecenin altındaki sıcaklıklarda kış lastiği kullanılmalıdır. Bunun nedeni sadece kış lastiklerinin özel profillerinin olması değildir. Yaz lastiklerinin malzemesi düşük sıcaklıkta sertleştiği için yola tutunması zayıflamaktadır. Kış lastiklerinin ise üretildikleri malzeme daha yumuşaktır. Buzlu yollarda zincir kullanılmalıdır.
FREN DİSKLERİNİN ÜZERİNE TUZUN OLUMSUZ ETKİSİ BİLİNMELİ
Yapılan bazı araştırmalar sonucunda, kışın buzlanmayı önlemek için yol üzerine atılan tuzun disk frenler üzerinde bir anlık frenlerin zayıflaması şeklinde olumsuz bir etkisinin olduğu saptanmıştır. Diskin üzerinde biriken tuzlu suyun frene ilk basıldığında freni çok zayıflattığı ve fren mesafesini şaşılacak şekilde uzattığı saptanmıştır. Bu sorun daha sonraki frenlemelerde ortadan kalkmaktadır. Bazı araç üreticileri bu sorunu azaltabilmek için aracın altına, hareket halindeyken tuzlu suyun disklere gidişini önleyen aerodinamik reflektörler takmışlardır.
Tavsiye edilen, hareket halinde tuzlu bir ortamdan geçtikten sonra, arkadan gelen araçları tehlikeye sokmadan, sık ve hafif şekilde frene basılarak ve gece aracınızı park etmeden önce kuvvetli bir şekilde fren yapılarak, fren diski üzerinde biriken tuz tabakasının temizlenmesidir. Aynı tavsiye yağmurlu havalarda diskleri ıslatabilecek bir su birikintisinden geçildikten hemen sonrası için de geçerlidir.
YOLUN KAYGANLIĞI (SÜRTÜNME KATSAYISI) SIK SIK KONTROL EDİLMELİ
Kritik bir duruma girmeden önce yolun kaygan olup olmadığı (lastikle yol arasındaki sürtünme katsayısı) bilinmelidir. Gelişen taşıt teknolojisi pek çok konuda gelişmeler sağlamış olmasına karşın, üzerinde gidilen yolun sürtünme katsayısı hakkında önceden bilgi veren bir sistem yoktur. Bazı araç üreticilerinin böyle bir sistem üzerinde çalıştıkları bilinmektedir. Bir süre daha mevcut kısıtlı olanaklarla yetinilmesi gereklidir. Kontrol işinin bir kısmı dikkatli bir gözlemle yapılabilir, yani yolda buz olup olmadığı gözle kontrol edilebilir. Ancak deneyimli gözler tarafından yapılabilecek olan bu gözlemden daha güvenilir ve herkes tarafından uygulanabilecek yöntemler vardır: Kaygan yolda direksiyon hafifler. Kaygan yolda patinaj olduğu, motor devir göstergesinden anlaşılabilir. Kaygan yolda hafif gaza basıldığında ASR veya ETC daha erken devreye girer. Kaygan yolda hafif frene basıldığında ise ABS daha erken devreye girer.
KAR ÜZERİNDE GEREKSİZ FRENDEN KAÇINILMALI
ABS'siz araçlarda kaygan yollarda fren sırasında ön lastikler kilitlerse direksiyon hakimiyeti ortadan kalkar, arka lastikler kilitlerse aracın arkası savrulur. ABS' li araçlarda fiziksel sınırlar aşılmadığı taktirde bu sorunlar yoktur. Ancak ABS' nin de eriyen buz ve yumuşak kar üzerinde fren mesafesini uzattığı bilinmelidir. Aslında en doğrusu acil frenler dışındaki yavaşlamalarda frenleri kullanmak yerine motorun kompresyonundan yararlanmaktır. Burada dikkat edilmesi gereken, özellikle arkadan itişli araçlarda, ani vites küçültmelerinden kaçınılması gereğidir.
KAR ÜZERİNDE ABS'Lİ ARAÇLA NASIL FREN YAPILIR?
Ani bir durumda fren pedalına sonuna kadar basılmalı ve ABS direksiyon hâkimiyetini koruyacağı için aynı anda direksiyon engelden kaçacak yönde çevrilmelidir. Kaygan yollarda doğal olarak fren mesafesi uzayacağı için ABS' nin devrede olduğu süre de uzayacaktır. Bu sırada fren pedalı dibe doğru gideceğinden, sürücünün oturuş pozisyonunun buna uygun olması gereklidir, yani bacaklar dibe kadar yetişecek şekilde oturmalıdır. Unutulmamalıdır ki, en gelişmiş araçlardaki en gelişmiş sistemler (ABS, ASR, ETC, ESP gibi ) sürücülerin kendilerinin ve araçlarının sınırlarını zorlamaları için değil, ani durumlarda araca olan güvenlerini artırarak stressiz araç kullanmaları için geliştirilmişlerdir. Bu sistemlerin hiçbirisi fizik yasalarını değiştiremez, yani dönemece aşırı hızla girmiş bir aracın merkezkaç kuvvet nedeniyle dönemeç dışına savrulmasın önleyemez.
Tavsiye edilen, fiziksel sınırlara daha kolay ulaşılabilen kışın kaygan yollarda daha yavaş ve daha dikkatli araç kullanılmasıdır. Mümkünse sürücüler araçlarının ve kendilerinin sınırlarını kritik durumlara girmeden önce, trafiğe kapalı alanlarda gereğinde uzmanların da yardımıyla, öğrenmeye çalışmalıdırlar.
Lastik Arızaları
 
OTO LASTİK SORUNLARI VE OLASI NEDENLERİ:
SORUN |
OLASI NEDEN |
Viraj alırken ve dururken lastiklerin ötmesi |
Düşük hava basıncı |
|
Direksiyon hâkimiyetinin azalması |
Düşük hava basıncı, aşınmış lastik |
|
Lastiğin omuzlarının fazla aşınması |
Düşük hava basıncı, bozuk rot ayarı, standart
dışı (geniş) jant kullanımı |
|
Lastiğin tabanının ortasında aşırı aşınma, vuruntu, yalpalama |
Yüksek hava basıncı, balanssızlık, jantta - mekanik aksamda ayarsızlık, standart dışı (dar) jant kullanımı |
|
Düzensiz aşınma |
Bozuk rot ayarı |
|
Çabuk aşınma |
Bozuk ya da eskimiş amortisörler, sarkık akslar, eğri şasiler, bağımsız tekerlerler, frenlerdeki bozukluklar, yüksek hız, sert duruş ve kalkışlar, sıcaklık. |
LASTİK BAKIMI VE KULLANIMIYLA İLGİLİ GENEL ÖNERİLER:
- » Lastiklerinizin havasını en az 15 günde bir kontrol edin.
- » Lastiğinizi kaldırım kenarına ve sivri yüzeylere çarpmaktan kaçının.
- » Diş derinliği 1.6mm ye düşen lastikleri mutlaka değiştirin.
- » Karlı ve buzlu yollarda lastiğinizin hava basıncını kesinlikle düşürmeyin.
- » Bijon somunlarının sıkılığını düzenli olarak kontrol edin.
- » Lastiğinizi parlatmak için petrol ürünleri içeren deterjan veya cilalar kullanmayın.
- » Bozuk satıhlarda yüksek hız yapmayın.
- » Uzun yola çıkarken ve araç yüklüyken hava basıncını 2 psi artırın.
- » Stepne lastiğinizin basıncını da düzenli olarak kontrol edin.
- » Kışın diş derinliğinin 3mm. den az olması çekişi olumsuz etkiler.
- » Sibop kapaklarını kapalı tutun.
- » Araç üreticisi tarafından onaylanmış ebattaki lastik ve jantları kullanın.
Lastik Seçimi
 
Otomobiller fizik kurallarına göre hareket eder ve durur. Otomobillerin bu hareketleri sırasında yerle temasını sağlayan tek unsur lastiklerdir. Otomobilin kontrol edilebilmesinde lastiğin önemi göz ardı edilemeyecek kadar büyüktür. Lastikler otomobilin sürüş güvenliği için hayati önem taşır. Yanlış basınç uygulanmış bir lastik yol tutuşa ve frene etki edebileceği gibi lastiğin iç ısının aşırı yükselerek aniden patlamasına, otomobilin hâkimiyetinin kaybolmasına da sebep olabilir.
Lastiğin görevleri
Lastikler darbeleri emerek konfora da katkıda bulunurlar. Lastikler otomobilin ve yükün ağırlığını taşır, motorun yarattığı döndürme momentini yola aktararak çekiş kuvvetine dönüştürür. Yavaşlamada fren gücünü, viraj dönüşlerinde ve direksiyon kontrolünde gerekli olan yanal kuvveti üretir. Ayıca kendine özgü darbe emiş özellikleri sayesinde sürüşten ve zemin bozukluklarından meydana gelen kuvvetleri absorbe eder. Yol kaplamasının türü (asfalt, toprak, şose) ve yolun durumu (yağmur, çamur, kar, buz) ne olursa olsun, lastiğin görevi güvenli şekilde yol tutuşu sağlamak ve otomobili sürücünün istediği yöne götürmektir. Ancak bugünün otomobil kullanıcısı bir lastikten güvenlik ve konforun yanında başka özellikler de bekliyor. Modern bir lastiğin daha az titreşim ve gürültü üretmesi, düşük yuvarlanma direncine sahip olması ve dolayısıyla daha az yakıt tüketmesi isteniyor. Ancak lastiğin bu özelliklerin hepsini aynı anda sağlaması imkânsız. Bu özelliklerden biri sağlanırken diğerinden taviz verilmemesi gerekiyor.
Konvansiyonel ve radyal lastikler
Lastikler yapılarına, taban desenlerine, kauçuk karışımlarına ve kullanım amaçlarına göre sınıflara ayrılır. Lastiğin karkas yapısında kullanılan kord bezinin geometrisi lastiğin konvansiyonel veya radyal yapıda olmasını belirler. Konvansiyonel lastiklerde lastiğin yapışını meydana getiren kord bezleri 30–40 derecelik açılarla, üst üste ve çapraz biçimde yerleştirilir. Bu nedenle konvansiyonel lastikler çapraz katlı ve diyagonal lastikler olarak da adlandırılır. Son yıllarda otomobil lastik teknolojisindeki gelişmeler, konvansiyonel lastiklerin terk edilip radyal lastiklerin kullanılmasına yol açtı. Radyal lastiklerde karkas yapıyı meydana getiren kordlar bir damaktan diğer damağa 90 derecelik dik açıyla yerleştirilir.
Radyal lastiklerin avantajları
Radyal lastiklerin konvansiyonel lastiklere göre en önemli avantajları daha esnek olmaları daha az ısınıp daha kolay soğumaları Bunun dışında radyal lastiklerin yerde bıraktığı taban izi çapraz lastiklerinkinden daha geniş bu nedenle de radyal lastikler konvansiyonele oranla yüzde 20 daha iyi yol tutar. Yola temas eden bölümün daha fazla oluşu nedeniyle çekiş gücü ve fren güvenliği daha yüksektir Radyal lastiklerde taban sert yanaklar yumuşaktır, bu da lastiğin yola temas eden bölümünün sürekli olarak aynı genişlikte kalmasını sağlar Radyal lastikler kat ve sırt ayrılmalarına daha dayanıklıdır yolda gidiş hattını korumada daha başarılıdır.
Çelik kuşaklar
Radyal gövdeli lastiklere sırt bölgesi boyunca 15–25 derecelik açılarla üst üste ve çapraz biçimde kuşaklar yerleştirilir. Kuşakların görevi lastiğin mukavemetini artırmak, taban izinin şekil değiştirmesini önlemek ve lastiğin yerle temas eden bölgesinin alanını artırmaktır. İki tür kuşak bulunur; bez dokumadan üretilene tahrik, çelik tellerden üretilene çelik kuşak ismi verilir. Çelik kuşağın daha dayanıklı, daha emniyetli ve yüksek hızlara daha iyi uyum sağlaması çelik kuşaklı lastik üretimini artırdı.
Sırt deseni
Farklı amaçlara hizmet etmek için farklı yapıda, farklı desenlerde ve farklı kauçuk karışımına sahip lastikler üretilir. Otomobil lastiklerini desenlerine göre ikiye ayırabiliriz: Standart lastikler ve yüksek performans lastikleri. Bu lastiklerin normal tipleri dışında dört mevsim ve kış lastiği versiyonları da var. Standart desenli lastiğin kuru ve ıslak zeminde iyi çekiş gücü, yeterli antiaquaplanning (suda kızaklamaya karşı hızlı su deşarjı) özellikleri ve güvenli viraj alma kabiliyetine sahip olması istenir. Standart lastiklerin sessiz ve konforlu olması, düşük yuvarlanma direncine sahip olması gerekir. Dört mevsim lastiklerin desenleri ıslakta, kuruda, karlı ve çamurlu zeminlerde güvenli kullanım, güvenli frenleme ve yeterli çekiş gücü sağlamak üzere tasarlanır. Dört mevsim lastiklerin en önemli avantajı dört mevsimin de yaşandığı bölgelerde sürekli olarak hizmet verebilmesidir.
Kış lastikleri
Kış koşullarının uzun ve şiddetli olduğu, yolların uzun süre kar ve buzla kaplı olduğu bölgelerde uzmanlar kış lastiği kullanılmasını tavsiye ediyorlar. Desenleriyle olduğu kadar soğuğa dayanıklı kauçuk karışımlarıyla da kar ve buz gibi kaygan koşullarda maksimum çekiş ve fren gücünü zemine iletebilen kış lastiklerinde son yıllarda kullanılmaya başlanan silika teknolojisi, lastik hamurunun tutunma özelliklerim artırdı. Yeni nesil kış lastiklerine çivi de çakılabiliyor. Kış lastiklerinde dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta da hız serileridir. Genelde kış lastiklerinin hız serileri standart lastiklere oranla düşüktür. Otomobilin son sürati yüksek olsa bile lastiğin hız serisi aşılmamalıdır.
Yüksek performans lastikleri
Yüksek motor gücüne sahip otomobiller, bu yüksek gücü yere aktarabilmek ve yüksek süratlere çıkabilmek için performans lastiklerine ihtiyaç duyar. Bu tür lastikler V, Z gibi daha yüksek hız serisine, yüzde 55 veya yüzde 35 gibi basıklık oranlarına (alçak profile), yola daha iyi tutunmayı sağlayan özel kauçuk karışımlarına sahiptir. Geniş tabanlı yüksek performans lastiklerinin kuruda ve ıslakta iyi yol tutması, iyi viraj almaşı gerekir. Yüksek performans lastiklerinin ömrü, yüksek hızlarda kullanıldıkları için standart lastiklere göre (kullanıma bağlı olarak) yüzde 20 daha kısadır.
Lastiğin Ömrünü Etkileyen Faktörler
lastik ömrünü etkileyen faktörler
Lastik Sözlüğü
 
LASTİK TERİMLERİ SÖZLÜĞÜ |
ENGLISH (İNGİLİZCE) |
TURKISH (TÜRKÇE ) |
ADJUSTER: |
ARIZALI LASTİK UZMANI |
AGRICULTURE: |
TARIM, ZIRAAT |
AGRICULTURAL: |
TARIMSAL, ZIRAİ |
AIR: |
HAVA |
AIR BAG: |
HAVA TORBASI (YASTIĞI) |
AIR PRESSURE: |
HAVA BASINCI |
AIRCRAFT TOW TRACTOR: |
UÇAK CEKME ARACI |
ALL SEASONS TIRE: |
DÖRT MEVSiM LASTİĞİ |
ALTERNATIVE LOAD INDEX: |
ALTERNATİF YÜK ENDEKSİ |
ALTERNATIVE MARKING: |
ALTERNATİF İŞARETLEME |
ALTERNATIVE SPEED LIMIT: |
ALTERNATİF HIZ LİMİTİ |
AMBIENT TEMPERATURE: |
ORTAM SICAKLIĞI |
ANGLE: |
AÇI |
A NONSKID DEPTH: |
DİŞ DERİNLİĞİ |
APEX: |
DAMAK TELiNiN ÜZERiNE YERLESTiRiLEN BiR SERiTTiR. |
ASPECT RATIO: |
KESİT YÜKSEKLİĞİNİN KESİT ENİNE ORANI |
AUTOMATIC: |
OTOMATiK |
AUTOCLAVE (RETREADING): |
OTOKLAV (KAPLAMA) |
AXLE: |
AKS |
BALANCE: |
DENGE |
BAND PLY: |
iLK KUSAK |
BANBURY: |
OTOMATiK KARISTIRICI |
BAR: |
BAR |
BASE: |
TABAN |
BASEMENT: |
ZEMiN KATI |
BEAD: |
DAMAK |
BEAD BUNDLE: |
DAMAK TELi PAKETi |
BEAD SEAT (RIM): |
DAMAK OTURMA YERi (JANT) |
BEAD SEAT BAND (RIM): |
CEMBER (JANT) |
BEAD SEAT CONTOUR (RIM): |
DAMAK OTURMA YERi SEKLi (JANT) |
BEAT SEAT DIAMETER (RIM): |
DAMAK OTURMA YERi CAPI (JANT) |
BEAD TOE: |
DAMAK BURNU |
BEAD WIRE: |
DAMAK TELi |
BEAD ZONE: |
DAMAK BOLGESi |
BELT: |
KUSAK |
BELT SEPERATION: |
KUSAK AYRISMASI |
BIAS: |
KONVANSiYONEL, CAPRAZ KATLI |
BIAS BELTED: |
KONVANSiYONEL KUSAKLI |
BLOWOUT: |
GUMLEME |
BODY: |
KARKAS, GOVDE |
BRAKE: |
FREN |
BREAKER: |
DARBELERE KARSI GOVDEYi KORUYUCU TABAKA |
BUCKLE: |
KATLAMA |
BUFFER: |
RASPA |
BUFFING (RETREADING): |
RASPALAMA (KAPLAMA) |
BUILDING ( RETREADING): |
SIRT GECiRME İMALATI (KAPLAMA) |
BURST: |
LASTİĞİN ISINARAK YANMA SONUCU PATLAMASI |
BY PRODUCT: |
YAN URUN |
CHAFER: |
TOPUK KORUYUCU |
CHAIN: |
ZiNCiR |
CHIPPER: |
TELLİ TOPUK KORUYUCU |
CHIPPING: |
PULLANMA VE UFALANMA |
CHUNKING: |
BUYUK PARCA KOPMASI |
CIRCUMFERENCIAL BREAK: |
CEVRESEL KIRIK |
CIRCUMFERENCIAL CRACKS: |
CEVRESEL CATLAMALAR |
COLD PATCH: |
SOGUK YAMA |
COMBINATION SIDE RING (RIM): |
BiLESiM SEGMAN (JANT) |
COMMERCIAL: |
TiCARi |
COMMERCIAL VEHICLE: |
TiCARi ARAC |
COMPOUND: |
BiLESiM-KARIŞIM |
CONDITION: |
DURUM |
CONDITION OF USE: |
KULLANIM SARTI |
CONICITY: |
KONiKLiK |
CONICAL BASE SOLID TIRE: |
JANTA OTURMA BÖLÜMÜ KONiK OTURAN DOLGU LASTiK |
CONSTRUCTION: |
YAPI |
CONVENTIONAL: |
KONVANSiYONEL |
CONVERSION: |
DÖNÜŞÜM |
CORD: |
KORD |
COTTON: |
PAMUK iPi |
COUNTER BALANCED LIFT TRUCK: |
DENGE AĞIRLIKLI KALDIRMA ARACI |
CRACK: |
ÇATLAK |
CROSS PLY: |
KONVASiYONEL |
CROWN: |
SIRT BÖLGESi |
CURING: |
PiŞiRME |
CUSHION GUM (RETREADING): |
KUŞiNGAM (KAPLAMA) |
CYLINDRICAL BASE SOLID TIRE: |
JANTA DÜZ OTURAN DOLGU LASTiK |
CALENDAR: |
KALENDER |
CAMEL BACK (RETREADING): |
SICAK KAPLAMA SIRT KAUÇUĞU |
CARBON BLACK: |
KARBON KARASI |
CARCASS GROWTH: |
GÖVDE BÜYÜMESi |
CARGO TRUCK: |
KASALI KAMYON |
CARRYING CAPACITY: |
TAŞIMA KAPASiTESi |
CASING: |
KARKAS |
DEMOUNTABLE RIM: |
COK PARÇALI SOKULEBiLiR JANT |
DEMOUNTING: |
SOKME |
DESIGN: |
TASARIM, DESEN |
DETACHABLE SPRING FLANGE (RIM): |
SÖKÜLEBiLiR YAY SEGMAN (JANT) |
DIAGONAL: |
KONVANSiYONEL |
DIAGONAL BREAK: |
ÇAPRAZ KIRIK |
DIMENSION: |
BOYUT |
DIRECTIONAL: |
YÖNLÜ |
DISC (RIM): |
GOBEK (JANT) |
DIVIDED RIM: |
BOLUNMUS JANT |
DOUBLE BEND VALVE: |
CiFT BUKUMLU SUPAP |
D.O.T. DEPARTMENT OF TRANSPORTATION: |
URETiCiYi, URETEN FABRiKAYI, URETiM TARiHiNi GOSTERiR |
DRIVE: |
SURUS, CEKiS |
DRIVE AXLE: |
CEKER AKS |
DROP CENTER (RIM): |
KANALLI (JANT) |
DROP CENTER LOCATED ASYMMETRICALLY (RIM): |
ASiMETRiK KANALLI (JANT) |
DROP CENTER LOCATED SYMMETRICALLY (RIM): |
SiMETRiK KANALLI (JANT) |
DUAL APPLICATION: |
CiFT LASTiK KULLANIMI |
DUAL BEAD TIRES: |
CiFT DAMAK TELLi LASTiK |
DUAL FITMENT: |
CiFT LASTiK |
DUAL MOUNTED: |
CiFT LASTiK |
DUAL SPACING: |
CiFT LASTiK ARA MESAFESi |
EDGE: |
KENAR |
ENVELOPE (RETREADING): |
ZARF (KAPLAMA) |
EXTRUDER: |
EKSTRUDER |
EXTRUDER GUN (RETREADING): |
KAUCUK DOLGU TABANCASI (KAPLAMA) |
FABRIC BELTED: |
TEKSTiL KUSAKLI |
FACTORY: |
FABRiKA |
FIBERGLASS: |
FiBERGLAS |
FILAMENT: |
FiLAMENT |
FILLING (RETREADING): |
DOLGU (KAPLAMA) |
FITMENT CHART: |
KULLANIM TABLOSU |
FITTING: |
TAKMA |
FLANGE (RIM): |
FLANS (JANT) |
FLANGE HEIGHT (RIM): |
FLANS YUKSEKLiGi (JANT) |
FLAP: |
KOLON |
FLAT BASE (RIM): |
DUZ (JANT) |
FLAT HUMP (RIM): |
DUZ TUMSEKLi (JANT) |
FLAT PENTE (RIM): |
DUZ PENTE (FP), BiR CESiT OTURMA YERi SEKLi (JANT) |
FLATSPOT: |
KARKASIN DUZLESMiS KISMI |
FLEXTEN (ARAMID): |
ARAMiD |
FORK-LIFT: |
FORKLiFT |
FREE ROLLING: |
SERBEST DONEN |
FRONT ALLIGNMENT SERVICE: |
ON DUZEN SERViSi |
FRONTED LOADER: |
YUKLEYiCi (ONDEN) |
GARDEN TRACTOR: |
BAHCE TRAKTORU |
GLS (GENERAL LINE SALEMAN): |
SATIS TEMSiLCiSi |
GRADER: |
GREYDER |
GREEN TIRE: |
PiSiRiLMEYE HAZIR LASTiK |
GROSS: |
BRUT |
GROSS AXLE LOAD: |
BRUT AKS YUKU |
GROSS VEHICLE WEIGHT: |
BRUT ARAC AGIRLIGI |
GROUND: |
YER |
GROWN TIRE: |
LASTiKTE GOVDE BUYUMESi |
HALF DUAL SPACING (HDS): |
1/2 CiFT LASTiK ARAR MESAFESi |
HAND BENDABLE VALVE: |
ELLE BUKULUR SUPAP |
HAND-DRAWN VEHICLE: |
ELLE CEKiLEN ARAC |
HARVESTER: |
HASAT MAKiNASI |
HEAT: |
ISI |
HEAT BUILDING-UP: |
ISI BiRiMi |
HEAT DISSIPATION: |
ISI CIKISI |
HIGH CARBON STEEL: |
YUKSEK KARBONLU CELiK |
HIGHWAY: |
OTOYOL, KARAYOLU |
HOT PATCH: |
SICAK YAMA |
IMPLEMENT TIRES: |
TARIMSAL LASTiKLER (ROMORK) |
INCH: |
iNC |
INDEX: |
ENDEKS |
INDUSTRIAL: |
ENDUSTRiYEL |
INFLATION: |
SiSiRME |
INFLATION PRESSURE: |
SiSiRME BASINCI |
INNER LINER: |
iC ASTAR |
LEVER: |
LEVYE |
LIFT TRUCK: |
CARASKALLI KAMYON (ViNCLi) |
LIGHT TRAILER: |
HAFiF TREYLER |
LIGHT TRUCK: |
KAMYONET |
LOAD: |
YUK |
LOAD AND CARRY SERVICE: |
YUKLEME VE TASIMA SERViSi |
LOAD AXLE: |
YUK AKSI (EN COK YUK ALAN AKS) |
LOAD DISTRIBUTION: |
YUK DAGILIMI |
LOAD INDEX: |
YUK ENDEKSi |
LOAD RANGE: |
YUK TASIMA ARALIGI |
LOAD WHEEL: |
YUK AKSI TEKERLEGi |
LOADER: |
YUKLEYiCi |
LOCK RING (RIM): |
KiLiT SEGMANI (JANT) |
LONG-HAULTRUCK: |
KASALI KAMYON (SEHiRLERARASI UZUN YOL) |
LOW ASPECT RATIO (L.A.R.): |
DUSUK SERi |
LOW PROFILE: |
DUSUK PROFiL, SERi |
LOW PLATFORM TRAILER: |
ALCAK PLATFORMLU TREYLER |
LOW SECTION: |
DUSUK SERi |
LTT (LIGHT TRUCK TIRE): |
HAFiF KAMYONET LASTiGi |
LUG: |
CEKME, CEKER |
LUG TYPE: |
KAR TiPi |
MARKET: |
PAZAR |
MARKING: |
iSARETLEME |
MCT(MEDIUM COMMERCIAL TRUCK TIRE): |
KONVANSiYONEL KAMYON LASTiGi |
MRT (MEDIUM RADIAL TRUCK TIRE): |
RADiAL KAMYON LASTiGi |
MEASURING RIM: |
OLCUM JANTI |
METAL BASE TUBE VALVE: |
METAL TABANLI iC LASTiK SUPABI |
MILEAGE: |
KiLOMETRE PERFORMANSI |
MONO-PLY TIRE: |
TEK KATLI LASTiK |
MOUNTING: |
TAKMA |
MUD AND SNOW (M&S): |
CAMUR VE KAR |
MULTI PURPOSE TRUCK (MPT): |
COK AMACLI KAMYON |
MULTIPIECE RIM: |
COK PARCALI JANT |
NOMINAL RIM: |
ANMA JANTI |
NON-ADJUSTABLE: |
RED, KABUL EDiLEMEZ |
NON-RUBBER SOLID TIRE: |
KAUCUK OLMAYAN DOLGU LASTiK |
NON-SKID DEPTH: |
DiS DERiNLiGi |
NORMAL SECTION: |
STANDART SERi |
NYLON: |
NAYLON |
OFF-THE-ROAD SERVICE: |
YOL DISI KULLANIM |
OFF-ROAD: |
OFFROAD, YOLDISI, ARAZi |
ON-THE ROAD SERVICE: |
YOLDA KULLANIM |
OPTIONAL MARKINGS: |
iSTEGE BAGLI iSARETLEME |
OXIDATION: |
PASLANMA |
OVERALL DIAMETER: |
DIS CAP |
OZONE: |
OZON |
PATCH (REPARING): |
YAMA (TAMiR) |
PAYLOAD: |
ARAC YUKU (YOLCU+BAGAJ+YUK) |
PERMITTED RIM: |
KULLANILABiLiR JANT |
PLY: |
KAT |
PLY RATING: |
KAT MUADiLi |
PLY SEPERATION: |
KAT AYRISMASI |
POLYESTER: |
POLYESTER |
POLYMER: |
POLiMER |
POST INFLATION: |
PiSiRMEDEN HEMEN SONRA SiSiRME |
PNUEUMATIC TIRE: |
HAVAYLA KULLANILAN LASTiK |
PRECURED RETREADING: |
SOGUK KAPLAMA |
PRECURED TREAD (RETREADING): |
SOGUK KAPLAMA SIRT KAUCUGU (KAPLAMA) |
PRESS: |
KALIP, BASKI |
PRESSURE: |
BASINC |
RADIAL PLY: |
RADiAL KAT |
RADIUS: |
YARICAP |
RADIUS INDEX: |
YARICAP ENDEKSi |
RAYON: |
RAYON |
REAR: |
GERi, ARKA |
REAR WHEEL DRIVE: |
ARKA CEKER POZiSYONDAKi TEKERLER |
RECOMMENDED RIM: |
TAVSiYE EDiLEN JANT |
REGROOVING: |
YENiDEN DiS ACAMA |
REINFORCEMENT: |
TAKViYE |
REPAIR: |
TAMiR |
REPLACEMENT: |
YENiLEME |
RESISTANCE: |
DiRENC |
RETREADING: |
KAPLAMA |
REVOLUTIONS PER KILOMETER: |
KiLOMETREDEKi DONUS SAYISI |
RIB: |
DUZ DiS |
RIB TYPE: |
DUZ TiP |
RIM: |
JANT |
RIM CONTOUR: |
JANTIN SEKLi |
RIM DIAMETER: |
JANT CAPI |
RIM PROFILE: |
JANTIN SEKLi |
RIM NUT (VALVE): |
SOMUN |
RIM SLOT: |
JANT SUPAP YERi YARIGI |
RIM SLOT COVER PLATE: |
SUPAP DiBi METALi |
RIM WELL: |
JANT KANALI |
RING (RIM): |
SEGMAN (JANT) |
ROLLING RESISTANCE: |
YUVARLANMA DiRENCi |
RUBBER: |
KAUCUK |
RUBBER COMPOUND: |
KAUCUK BiLESiMi |
RUBBER SOLID TIRE: |
KAUCUK DOLGU LASTiK |
SECTION HEIGHT: |
KESiT YUKSEKLiGi |
SECTION WIDTH: |
KESiT GENiSLiGi |
SEMI DROP CENTER (RIM): |
YARIM KANALLI (JANT) |
SEMI-TRAILER: |
TREYLER |
SEPERATION: |
AYRISMA |
SERIAL NUMBER: |
SERi NUMARASI |
SERVICE: |
SERViS |
SHOULDER: |
OMUZ |
SIDE FACING INWARDS: |
iCE BAKACAK TARAF |
SIDE FACING OUTEARDS: |
DISA BAKACAK TARAF |
SIDE LOADER: |
YUKLEYiCi |
SIDE RING (RIM): |
FLANS (JANT) |
SIDEWALL: |
YANAK |
SINGLE APPLICATION: |
TEK LASTiK KULLANIMI |
SINGLE BEAD: |
TEK DAMAK TELLi |
SINGLE (MOUNTED) TIRE: |
TEK LASTiK |
SIZE: |
EBAT |
SKID: |
KAYMA |
SOLID TIRE: |
DOLGU LASTiK |
SPARE TIRE: |
STEPNE LASTiK |
SPECIFIED RIM: |
BELiRTiLMiS JANT |
SPEED LIMIT: |
HIZ LiMiTi |
SPEED SYMBOL: |
HIZ SEMBOLU |
STANDARD SECTION: |
STANDART SERi |
STATIC BALANCE: |
STATiK DENGE |
STEEL: |
CELiK |
STEEL BELT: |
CELiK KUSAK |
STEERING: |
DiREKSiYON |
STEERING AXLE: |
ON AKS |
STEERING ROD: |
ROT |
STEERING WHEELS: |
ON AKS TEKERLEKLERi |
SYNTHETIC: |
SENTETiK |
TOLERANCE: |
TOLERANS |
TORQUE: |
TORK, BURULMA |
TRACTION: |
CEKiS |
TRACTION AXLE: |
CEKiS AKSI |
TRACTION WHEELS: |
CEKiS AKSI TEKERLEKLERi |
TRACTOR: |
TRAKTOR, CEKiCi |
TRACTOR TIRE TYRE: |
TRAKTOR LASTiGi |
TRAILER: |
TREYLER, ROMORK |
TREAD: |
SIRT, DiS |
TREAD CAP: |
SIRT |
TREAD DEPTH: |
DiS DERiNLiGi |
TREAD DESIGN: |
SIRT DESENi |
TREAD PATTERN: |
SIRT DESENi |
TREAD WEAR INDICATOR (TWI): |
DiS ASINMA GOSTERGESi |
TREADWEAR: |
DiS ASINMASI |
TRUCK: |
KAMYON |
T.T.S. (TRUCK TIRE SALESMAN): |
TEKNiK TEMSiLCi |
TUBE: |
iC LASTiK |
TUBE GROWTH: |
iC LASTiK BUYUMESi |
TUBELESS TIRE: |
iC LASTiKSiZ TiP LASTiK |
TUBE-TYPE TIRE: |
iC LASTiKLi TiP LASTiK |
TYPE OF SERVICE: |
SERViS TiPi |
TIRE: |
LASTiK |
TIRE DIMENSION: |
LASTiK BOYUTLARI |
TIRE MARKING: |
LASTiK TANIMLAMA iSARETLERi |
TIRE ROTATION: |
LASTiK ROTASYONU |
TIRE SIZE: |
LASTiK EBATI |
UNDER TREAD DEPTH: |
DiS ALTI YUKSEKLiGi |
UNIFORMITY: |
ES, SiMETRiK VE HOMOJEN OLMA |
UNISTEEL: |
UNiSTEEL - TAMCELiK |
UNLOADED: |
YUKSUZ |
VALVE CAP: |
SUPAP KAPAGI |
VALVE HOLE (RIM): |
SUPAP DELiGi (JANT) |
VEHICLE: |
ARAC |
VULCANISATION: |
KAUCUGUN PiSiRiLMESi |
WHEEL: |
TEKERLEK |
WIDE SECTION: |
GENiS KESiTLi |
WIRE: |
TEL |
WIRE BELTED: |
CELiK KUSAKLI |
BAZI LASTİK TERİMLERİNİN AÇIKLAMALARI:
- Apeks Güçlendirilmiş kauçuk hamur bileşimi damak bölgesinde sağlamlık sağlar. Asimetrik Lastik sırt deseninin bir tarafı ile diğer taraftaki sırt deseni değişiktir. Yani, simetrik değillerdir. Yanağın dışı jantın dış yüzüne gelecek şekilde takılmalıdır. Bu, genel olarak yanakta gösterilir.
- Ayakizi (=Yere temas alanı) Lastiğin yola temas ettiği alandır. Lastiğin yapısı, hamuru, sırt deseni ve ayrıca lastik basıncına bağlı olarak değişebilir
- Balans Lastik ve jant bütününde küçük ağırlık değişimlerini telafi etme işlemidir. Olası titreşimleri azaltır.
- Bijon kilidi Alümünyum jantları hırsızlığa karşı korumak için geliştirilmiş bir güvenlik parçasıdır.
- Çamur ve Kar Kar lastiklerinde ve 4x4 lastiklerinde bulunan çamur ve kar sembolüdür.
- Damak Damak bölgesi lastiğin jantla temas ettiği bir bölümdür. Damak bölgesi çok katmanlı çelik tellerden oluşur. Özelliği
- lastik ve jant arasındaki temas basıncını en uygun halde tutmaktır.
- Damak kenarı koruyucusu Jantla doğrudan temas eden koruyucu kauçuk bileşimidir. Damak bölgesini aşınmaya karşı korur.
- Diş açma Kamyon lastiklerinin ömrünü uzatmak için aşınmış sırta yeni diş açılması işlemi.
- Dört mevsim lastikleri Yaz ve kış lastiklerinin aksine tüm yıl içinde kullanmak üzere tasarlanmıştır.
- Genişlik örneğin 205/55R16 ebadındaki 205 lastiğin milimetre cinsinden genişliğini simgeler.
- Gövde Lastiğin yanak ve sırtının; kort bezi katları, damak bölgesi ve kuşaklar ile oluşturulan yapısıdır.
- Hava basıncı Lastiğin içindeki hava basıncı 'bar' cinsinden ölçülür.. Basınç, güç değişimi anlamına gelmez.
- Hysteresis Sırt bloğundaki kauçuğun deformasyona dayanıklılığıdır. Yüksek Hysterisis ıslak zeminde tutunmaya, düşük Hysterisis ise düşük dönme direncine yardımcı olur.
- İç astar Tubeless lastiğin içindeki hava basıncının normal koşullarda düşmesini engelleyen kauçuk tabakadır.
- İç lastikli İç lastikli. Günümüz modern araç lastikleri tubeless'dir.
- Jant çapı Jantın çapını simgeler. Genellikle inçle ölçülür örnek olarak 205/55 R16 ebadındaki '16' inç cinsinden jant çapıdır.
- Kanal Lastik sırt deseninde bulunan ve suyu boşaltan kanallardır.
- Kanallar dfcv
- Kaplama Lastik sırtının değiştirilme işlemi.
- Kar sembolü 'Yoğun kar koşullarında kullanım' için tasarlanan lastikleri tanımlayan resmi endüstri sembolüdür.
- Katman Kuşakların çevresindeki, genellikle naylon olan fakat başka maddeler de olabilen, ve yüksek hızlarda gövdeyi dengeleyen tabaka. Yüksek hızlarda çevresel dengeyi sağlar.
- Keskin dönüş yapamayan Eğer araç yönlendirme tepkilerine cevap vermiyor ve düz gitme eğiliminde ise.
- Kuşak Genellikle 2- 3 kat çelik teldir ve gövdeye çevresel takviye sağlar.
- Kış aşınma göstergesi Lastiğin en az üç noktasında yer alan, sırtın tabanına basılmış bir işarettir. 4 milimetre diş derinliği kaldığını gösterir. 4 milimetre birçok Avrupa ülkesinde kış lastikleri için minimum yasal lastik diş derinliğidir.
- Kış lastiği Hamur bileşimi, düşük ısılarda yapısını koruyan ve 7 derece ısının altında kullanılabilen özel olarak geliştirilmiş lastiklerdir. Üstündeki birçok kanal bu lastiklerin ıslak yollarda yüksek tutunma özelliğini sağlar.
- Lastik Basınç Kontrol Sistemi Aracın içinden lastik basıncını izleme yöntemidir. Genelikle, lastiğin içinde janta monte edilen bir alet, aracın içindeki ekrana gönderdiği verilerle sürücüyü basınç düşüklüklerine karşı uyarır. Aracın ABS sistemi üzerinde de yer alabilir. v Lastik basıncı Lastik basıncı, şişirildiğinde lastiğin içindeki hava seviyesinin ölçüsüdür ve bar cinsinden ölçülür. Araç üreticisinin önerdiği lastik basıncının kontrol edilmesi önemlidir. (Aracın kullanma kılavuzuna bakın). Bir lastiği, lastiğin yanak kısmında gösterilen maksimum basınçtan fazla asla hava basılmamalıdır.
- Lastik kesit yüksekliğinin kesit genişliğine oranı Lastiğin kesit yüksekliğinin kesit genişliğine oranıyla hesaplanır. Örneğin, 205/55R16 ebadındaki '55' kesit yüksekliğinin, kesit genişliğine oranıdır. Kesit yüksekliği 205 milimetrenin %55'i kadardır.
- Lastik tamiri Lastik tamiri sadece bu konuda uzman kişiler tarafından özel ekipman kullanılarak yapılmalıdır.
- Mu Lastik ve yol arasındaki sürtünme katsayısı. Sürtünme katsayısı ne kadar büyükse tutunma da o kadar fazladır.
- Nitrojen Lastikleri şişirmek için alternatif.
- Omuz Sırt deseninin yanakla temas ettiği alan. Tasarımı, yol üstü lastiklerdeki viraj alma özelliklerini, arazi lastiklerinde de tutunmayı etkiler.
- Orijinal ekipman Araç üreticisi tarafından takılan orijinal lastiğin markası.
- Oversteer Viraj alırken arka lastiklerdeki tutunma kaybıdır.
- Pax Özel jant gerektiren Run Flat Teknolojisi
- Profil (-Desen, sırt deseni) Boyutsal denge sağlamak üzere geliştirilen kauçuk kaplı ince tel ya da polyester.
- Radial lastik Paralel gövdeli lastikleri kullanan gövde yapısı.Tüm modern lastikler radialdır.
- Rot ayarı Her araç için fabrika özelliklerinin jant ve süspansyon verileri.
- RunFlat Lastik tamamen ya da kısmen hava basıncını kaybetse bile sürücünün güvenle yoluna devam etmesini sağlamak üzere tasarlanmış lastik.
- RunOnFlat Goodyear ve Dunlop'un RunFlat teknolojisi.
- Silika Kumdan elde edilen ve ıslak ve karlı yollarda tutunmayı artıran ve dönme direncini düşüren, hamur bileşim maddesi.
- Suda kızaklama Dönen lastiğin önünde su birikmesi sonucunda, lastiğin yolla temasını kaybederek kontrol kaybına yol açması
- Sübap Lastiği şişirmek üzere kullanılan parça.
- Sırt aşınma göstergesi Lastiğin en az üç noktasında yer alan, sırtın tabanına basılmış bir işarettir. 1.6 milimetre diş derinliği kaldığını gösterir. 1.6 milimetre birçok Avrupa ülkesinde minimum yasal lastik diş derinliğidir.
- Sırt deseni Boylamsal denge sağlamak üzere geliştirilen kauçuk kaplı ince tel ya da polyester.
- Tel Lastik gövdesini ve kuşakları güçlendiren, bükülmüş elyaf, filament ya da polyester, ince tel, naylon ya da çeliktir.
- Tubeless Tubeless lastikler genelde radial lastiklerdir. İç astar, normal kullanım sırasında havanın azalmasını engeller.
- Vulkanizasyon (Kükürtle sertleştirme) Kauçuk bileşenlerinin ısıtılması işlemi
- Yanak Jant ve sırt arasındaki lastik bölgesidir. Direksiyon hakimiyeti, lastik ebadı, yük endeksi, hız sembolü, üretim bilgileri… gibi bilgilerin tümünü taşır.
- Yanal hızlanma Viraj alırken lastiği yana doğru çeken güçler.
- Yere temas alanı (=Ayak izi) Lastiğin yola temas ettiği alandır. Lastiğin yapısı, hamuru, sırt deseni ve ayrıca lastik basıncına bağlı olarak değişebilir.
- Yönlü Gösterilen yönde takılması gereken desene sahip lastiktir. Genellikle ok şeklinde gösterilir.
- Yük endeksi Bir lastiğin taşıyabileceği maksimum yük kapasitesini gösteren standart endekstir. Örneğin 205/55R16 91V deki '91' yük endeksini gösterir.
Güvenli Sürüş Bilgileri
 
Güvenli ve rahat bir sürüş için aracınız, araç kontrolünüz ve lastiklerinizle ilgili dikkat edilmesi gereken aşağıdaki noktalara lütfen özen gösteriniz.
- Bozuk ve taşlı yollarda aracınızı yüksek hızlarda kullanmayın.
- Ani ve sert frenden, hızlı kalkışlar sonucu oluşacak patinajdan kaçının. Aksi halde lastiklerinizde düzensiz ve erken aşınmalar meydana gelecektir.
- Park manevralarında lastiklerinizi kaldırın kenarlarına sürtmeyin. Çünkü lastiğin gövdesini oluşturan tellerin hasar görmesi büyük arızalara sebep olabilir.
- Yoldaki çukurlara ve tümseklere dikkat edin. Hızla girilen bir çukur, jantınıza zarar verir.
- Aracınızı yüklerken dikkatli davranın. Dengesiz yük dağılımı ve aşırı yükleme lastiklerinize normalden fazla yük bindireceğinden, hızlı aşınmaya neden olabilir.
- Balans ve rot ayarlarınıza özen göstermeniz, sizi her zaman daha yüksek bakım maliyetlerinden koruyacaktır.
- Araç üreticisinin tavsiye ettiği ebatlarda, lastik ve jant kullanın.
- Lastiklerin üzerinde üretildikleri, tarih yazılıdır ve üretildiği tarih üzerinden 5 yıl geçmiş lastiklerin dikkatle kontrol edilip kullanılması gerekmektedir.
- Yola çıkmadan önce lastiklerinizi gözle kontrol etmeyi alışkanlık haline getirmek güvenliğiniz açısından çok önemlidir.
- Lastik supapları temiz, sağlam ve kapaklı olmalıdır. Çünkü supap kapakları lastiğin içine toz ve benzeri maddelerin girmesini önler.
- Bijon somunlarının sıkılığını düzenli olarak kontrol edin.Çünkü bijonların gevşek olması sürüş emniyetinin azalmasını sağlar.
- Lastiğin üzerinde yazan hız ve yük limitlerini hiçbir şekilde geçmeyin.
- Üretici önerisi haricinde otomobilin dört tekerleğine de aynı ebat, yapı ve desende lastik takın.
- Lastik basınçlarını kontrol edin. Eğer basınç düşmüşse, araç üreticisinin tavsiyelerine uyarak uygun seviyeye getirtin.
Otomotiv Sözlüğü
 
RAKAM
2V - (Two Valve) İki supap
4EAT - (4 speed Electronic Automatic Transmission) 4 hızlı otoatik transmisyon
4WAL - (Four Wheel Antilock) Dört tekerlek kilitlenmesiz
4WD - (Four Wheel Drive) Dört tekerlekten tahrikli, dört çekerli
4WS - (Four Wheel Steering) Dört tekerlekten yönlendirme
A
A - (Amperes) Amper
ABS - (Antilock Brake System) Kilitlenmeyen fren sistemi
AC - (Alternating Current) Alternatif akım
A/C - (Air Conditioning) Klima
ACC - (Air Conditioning Clutch) Klima kavraması
ACC - (Automatic Climate Control) Otomatik iklimlendirme kotrolü
ACC - (Adaptive Cruise Control) Uyarlanabilir seyir kotrolü
ACCS - (Air Conditioning Cyclic Switch) Klima çevrimsel anahtarı
ACD - (Air Conditioning Demand) Klima ihtiyacı
ACL - (Air cleaner) Hava filtresi
ACR4 - (Air Conditioning Refrigerant, Recovery, Recycling, Recharging) Klima soğutucusu, iyileştirme, dönüşüm, şarj
ACON - (Air Conditioning On) Klima açık
ACP - (Air Conditioning Pressure) Klima kavraması
ACT - (Air Charge Temperature -replaced with IAT) Hava dolgu sıcaklığı
A/D - (Analog to Digital) Analogdan dijitale
ADU - (Analog-Digital Unit) Analog-dijital ünite
AFC - (Air Flow Control) hava akış (debi) kontrolü
AFR - (Air Fuel Ratio) Hava/yakıt oranı
AFV - (Alternative Fueled Vehicle) Alternatif yakıtlı taşıt
AIR - (Secondary air injection -formerly Thermactor air) İkinci hava enjeksiyonu
AIRB - (Secondary Air Injection Bypass) İkinci hava enjeksiyon baypası
AIRD - (Secondary Air Injection Diverter) İkinci hava enjeksiyon saptırıcı
AIS - (Automatic Idle Speed) Otomatik rölanti hızı
ALC - (Automatic Level Control) Otomatik seviye kontrolü
ALDL - (Assembly Line Data Link -replaced with DLC) Montaj hattı veri bağlantısı
ALT - (Alternator -replaced with GEN) Alternatör
AMB - (Ambient) Ortam
AOD - (Automatic Overdrive) Otomatik aşırı hız
AODE - (Automatic Overdrive Electronic (transmission)) Otomatik aşırı hız elektronik (transmisyon)
AODE-W- (Automatic Overdrive Electronic Wide (ratio transmission)) Otomatik aşırı hız elektronik geniş(oran transmisyonu)
AP - (Accelerator Pedal) Gaz pedalı
API - (American Petroleum Institute) Amerikan Petrol Enstitüsü
APT - (Adjustable Part Throttle) Ayarlanabilir kısmi gaz
ARC - (Automatic Ride Control) Otomatik sürüş kontrolü
ARS - (Automatic Restraint System Otomatik sınırlama sistemi
ASARC - (Air Suspension Automatic Ride Control) Hava süspansiyonu otomatik sürüş kontrolü
ASC - (Active Stability Control) Aktif kararlılık kontrolü
ASC+T - (Automatic Stability Control Plus Traction) Otomatik kararlılık ve çekiş kontrolü
ASD - (Automatic Shutdown) Otomatik kapama
ASR - (Acceleration Slip Regulation) İvme kayması kontrolü
A/T - (Automatic Transmission/Transaxle) Otomatik transmisyon
ATX - (Automatic Transaxle) Otomatik transaksıl
ATC - (Automatic Temperature Control) Otomatik sıcaklık kontrolü
ATDC - (After Top Dead Center) Üst ölü noktadan sonra
ATM - (Actuator Test Mode) Uyartıcı deney modu
AWD - (All Wheel Drive) Tüm tekerleklerden tahrikli
AWG - (American Wire Gage) Amerikan tel ölçeği
AXOD - (Automatic Overdrive Transaxle) Otomatik aşırı hız transaksılı
AXOD-E - (Automatic Overdrive Transaxle - (Electronically Controlled( Otomatik aşırı hız transaksılı - (elektronik konrtollü
AYC - (Active Yaw Control) Aktif sapma kontrolü
B
B+ - (Battery voltage) Akü voltajı
BARO - (Barometric (pressure)) barometrik basınç
BCM - (Body Control Module) Gövde kontrol modülü
BHP - (Brake Horsepower) Fren beygir gücü
BLM - (Block Learn Multiplier -replaced with LT FUEL TRIM)) Blok öğrenme çarpanı
B-LVL - (Bilevel) Aynı seviyede
BMAP - (Barometric and Manifold Absolute Pressure) Barometrik ve manifold mutlak basıncı
BOO - (Brake On/Off) Fren açık/kapalı
BP - (Back Pressure) geri basınç
BPA - (Bypass Air) Kısadevre havası
BPW - (Base Pulse Width) ana sinyal genişliği
BTDC - (Before Top Dead Center) Üst ölü noktadan önce
BTSI - (Brake Transmission Shift Interlock) Fren vites değiştirme ortak kilidi
Btu - (British thermal units) British ısı birimi
C
CAC - (Charge Air Cooler) Dolgu hava soğutucusu
Calif - (California) Kalifornya
CAN - (Controller Area Network) Kontrolör alan ağı
CANP - (Canister Purge) Kap temizleme
CB (Carburator) Karbüratör CC - (Cruise Control) Seyir kontrolü
CC - (Cubic Centimeter) Santimetreküp
CCD - (Chrysler Collision Detection) Chrysler çarpışma belirlemesi
CCD - (Computer Controlled Dwell) Bilgisayar kontrollü dwell
CCDIC - (Climate Control Driver Information Center) İklim kontrol sürücü bilgi merkezi
CCM - (Central Control Module) Merkezi kontrol modülü
CCOT - (Cycling Clutch Orifice Tube) Cevrim yapan kavrama orifis borusu
CCP - (Climate Control Panel) İklim kontrol paneli
CCRM - (Constant Control Relay Module) Sabit kontrol röle modülü
CCS - (Coast Clutch Solenoid) Kavrama boşlama solenoidi
CDR - (Chrysler Diagnostic Readout) Chrysler Arıza belirleme kılavuzu
CDRV - (Crankcase Depression Regulator Valve) Karter basınç düşürme düzenleme valfi
CE - (Commutator End) Komütatör ucu
CEL - (Check Engine Lamp -replaced with MIL) Motor lamba kontrolü
CEAB - (Cold Engine Air Bleed) Soğuk motor hava sızdırması
CFI - (Central Fuel Injection -replaced with TBI) Merkezi yakıt enjeksiyonu
CFI - (Cross Fire Injection) Çapraz ateşleme enjeksiyonu
CI - (Cubic Inch) İnçküp
CID - (Cubic Inch Displacement) inçküp yerdeğiştirme
CID - (Cylinder Identification) Silindir tanımlama
CKP - (Crankshaft Position) Krank mili konumu
CKT - (Circuit) Devre
CL - (Closed Loop) kapalı devre
CLC - (Converter Lockup Clutch -replaced with TCC) Konvertör kilitleme kavraması
CLCC - (Closed Loop Carburetor Control) Kapalı devre karbüratör kontrolü
CLNT - (Coolant) Soğutucu
CMFI - (Central Multi-port Fuel Injection) Merkezi çok portlu yakıt enjeksiyonu
CMP - (Camshaft Position) Kam mili konumu
CO - (Carbon Monoxide) Karbonmonoksit
CO2 - (Carbon Dioxide) Karbonmdioksit
COP - (Coil On Plug) Fiş üstü bobin
CPA - (Connector Position Assurance) Bağlantı elemanı konum güvenliği
CPI - (Central Port Fuel Injection) Merkezi port yakıt enjeksiyonu
CPP - (Clutch Pedal Position) Kavrama pedalı konumu
CPS - (Central Power Supply) Merkezi güç sağlama
CPU - (Central Processing Unit) Merkezi işlemci ünitesi
CRT - (Cathode Ray Tube) katot ışınlı tüp
CS - (Charging System) Şarj sistemi
CTP - (Closed Throttle Position (switch)) Kapalı gaz konumu anahtarı
CTS - (Coolant Temperature Sensor) Soğutucu sıcaklık sensörü
CV - (Constant Velocity) Soğutucu hızı
CVT - (Continuously Variable Transmission) Sürekli değişken transmisyon
D
D - (Diesel) Dizel
DAB - (Delayed Accessory Bus) Geciktirilmiş aksesuar büsü
dB - (Decibels) desibel
dBA - (decibels on A-weighted scale) A ağırlıklı skalada desibel
DC - (Direct Current) Doğru akım
DE - (Drive End) Tahrik sonu
DEC - (Digital Electronic Controller) Dijital Elektronik Kontrolörü
DERM - (Diagnostic Energy Reserve Module) Arızacılık enerji rezerv modülü
DFI - (Direct Fuel Injection) Direkt yakıt enjeksiyonu
DI - (Distributor Ignition) Distribütörlü ateşleme
DIA - (Diameter) Çap
DIC - (Driver Information Center) Sürücü danışma merkezi
DIS - (Direct (distributorless) Ignition System -replaced with EI) Direkt distribütörsüz ateşleme
DIST - (Distributor) Distribütör
DLC - (Data Link Connector) Veri hattı bağlantısı
DOE - (The Department of Energy) Enerji Bölümü
DOHC - (Double Overhead Camshaft) Üstten çift kam mili
DOL - (Data Output Line) Veri çıkış hattı
DPFE - (Differential Pressure Feedback EGR) Diferansiyel basınç geri besleme EGR
DPI - (Dual Plug Inhibit) Çift fişli önleyici
DRB - (Diagnostic Readout Box) Teşhis okuma kutusu
DRL - (Daytime Running Lamps) Gün ışığında çalışan lamba
DSS - (Downshift Solenoid) Aşağı kaydırma solenoidi
DTC - (Diagnostic Trouble Code) Teşhis güçlük kodu
DTM - (Diagnostic Test Mode) Teşhis deney modu
DVOM - (Digital Volt-Ohmmeter) Dijital volt-ohm metre
E
E4OD - (Electronic 4-Speed Overdrive) Elektronik 4 hızlı aşırı hız
EAC - (Electronic Air Control -replaced with AIR) Elektronik hava kontrolü
EAIR - (Electronic Secondary Air Injection) Elektronik ikinci hava enjeksiyonu
EBCM - (Electronic Brake Control Module) Elektronik fren kontrol modülü
EBTCM - (Electronic Brake and Traction Control Module) Elektronik fren ve çekiş kontrol modülü
EBP - (Exhaust Back Pressure) Egzoz geri basıncı
E&C - (Entertainment and Comfort) Eğlence ve konfor
ECA - (Electronic Control Assembly -replaced with PCM) Elektronik kontrol grubu
ECAT - (Electronically Controlled Automatic Transmission) Elektronik kontrollü otomatik transmisyon
ECC - (Electronic Climate Control) Elektronik iklimlendirme kontrolü
ECE - (Economic Comission for Europe) Avrupa Ekonomik Komisyonu
ECE - (Electrical and Computer Engineering) Elektrik ve bilgisayar mühendisliği
ECI - (Extended Compressor at Idle) Rölantide uzatılmış kompresör
ECM - (Electronic Control Module) Elektronik kontrol modülü
ECM - (Engine Control Module) Motor kontrol modülü
ECS - (Emission Control System) Emisyon kontrol sistemi
ECT - (Engine Coolant Temperature (Switch, Sensor) Motor soğutucu sıcaklığı
ECU - (Electronic Control Unit) Elektronik kontrol ünitesi
EDIS - (Electronic Direct Ignition System -replaced with EI) Elektronik direkt enjeksiyon sistemi
EEC - (Electronic Engine Control) Elektronik motor kontrolü
EEPROM - (Electronically Erasable Programmable Read Only Memeory) Elektronik olarak silinebilir programlanabiilir ROM
EEVIR - (Evaporator Equalized Values In Receiver
EFE - (Early Fuel Evaporation) Erken yakıt buharlaşması
EFI - (Electronic Fuel Injection) Elektronik yakıt enjeksiyonu
EGO - (Exhaust Gas Oxygen -replaced with O2S) Egzoz gazı oksijeni
EGOG - (EGO Ground) EGO topraklama
EGR - (Exhaust Gas Recirculation) Egzoz gazı devridaimi
EGRC - (Exhaust Gas Recirculation Control) Egzoz gazı devridaim kontrolü
EGRT - (Exhaust Gas Recirculation Temperature (switch)) Egzoz gazı devridaim sıcaklık anahtarı
EGR TVV - (Exhaust Gas Recirculation Thermal Vacuum Valve) Egzoz gazı devridaim ısıl vakum valfi
EGRV - (Exhaust Gas Recirculation Vent) Egzoz gazı devridaim havalandırma
EGTS- (Exhaust Gas Temperature Switch -replaced with EGRT) Egzoz gazı sıcaklık anahtarı
EI - (Electronic Ignition -includes Distributorless Ignition System, formerly DIS) Elektronik ateşleme - distribütörsüz dahil
ELC - (Electronic Level Control) Elektronik seviye kontrolü
ELR - (Emergency Locking Retractor) Güvenlik kilit geri çekicisi
EMB - (Electromagnetic Brakes) Elektromanyetik frenler
EMF - (Electromotive Force (voltage)) Elektromotiv kuvvet
EMI - (Electromagnetic Interference) Elektromanyetik karışma
EMR - (Electronic Module Retard) Elektronik modül gecikimi
EOT - (Engine Oil Temperature) Motor yağ sıcaklığı
EPA - (Environmental Protection Agency) Çevre koruma örgütü
EPC - (Electronic Pressure Control) Elektronik basınç kontrolü
EPR - (Exhaust Pressure Regulator) Egzoz baısnç regülatörü
EPT - (EGR Pressure Transducer (replaced with PFE)
EPROM- (Erasable Programmable Read Only Memory) Silinebilir programlanabilir ROM
ESC - (Electronic Spark Control) Elektronik kıvılcım kontrolü
ESD - (Electrostatic Discharge) Elektrostatik deşarj
EST - (Electronic Spark Timing) Elektronik kıvılcım zamanlamaıs
ETBE - (Ethyl Tertiary Butyl Ether ) Etil tertiari bütil eter
ETC - (Electronic Temperature Control) Elektronik sıcaklık kontrolü
ETCC- (Electronic Touch Climate Control) Elektronik dokunmatik klima kontrol
ETR - (Electronically Tuned Receiver) Elektronik ayarlı alıcı
EVAP- (Evaporative Emission) Evaporatif emisyon
EVAP Canister Purge - (Evaporative Emmision Canister Purge
EVIC - (Electronic Vehicle Information Center) Elektronik taşıt danışma merkezi
EVO - (Electronic Vehicle Orifice) Elektronik taşıt orifisi
EVP - (EGR Valve Position) EGR valf konumu
EVR - (EGR Vacuum Regulator) EGR vakum regülatörü
EXH - (Exhaust) Egzoz
F
FC - (Fan Control) Vantilatör kontrolü
FBC - (Feedback Carburetor) Geribesleme karbüratörü
FDBK - (Feedback) Geribesleme
FDC - (Fuel Data Center) Yakıt veri merkezi
FED - (Federal (except California)) Federal, kalifornya hariç
FF - (Flexible Fuel) Esnek yakıt
FI - (Fuel Injection) Yakıt enjeksiyonu
FIPL - (Fuel Injection Pump Lever) Yakıt enjeksiyon pompası kolu
FMEM - (Failure Mode Effects Management) başarısız modu etki yönetimi
FMVSS - (Federal Motor Vehicle Safety Standards) Federal motorlu taşıt güvenlik standardları
FP - (Fuel Pump) Yakıt pompası
FPM - (Fuel Pump Monitor) Yakıt pompası monitörü
FPRC - (Fuel Pressure Regulator Circuit) Yakıt basıncı regülatör devresi
FRC - (Forced) zorlanmış
FT - (Fuel Trim) Yakıt kesme
FTP - (Federal Test Method) Federal test metodu
FTP - (Federal Test Procedure) Federal test yöntemi
FWD - (Front Wheel Drive) Önden çekişli
G
GA - (Gage) Gösterge
GCW - (Gross Combination Weight) Yalın birleşik ağırlık
GDI - (Gasoline Direct Injection)Direkt benzin enjeksiyonlu
GEN - (Generator) Jeneratör
GHGs - (Greenhouse gases) Sera gazları GND - (Ground) Zemin, toprak
GVWR - (Gross Vehicle Weight Rating) Yalın taşıt ağırlığı derecelendirmesi
H
H - (Hydrogen) Hidrojen
H2O - (Water) Su
HC - (Hydrocarbons) Hidrocarbonlar
H/CMPR - (High Compression) Yüksek sıkıştırma
HCV - (Heavy Commercial Vehicle) Ağır ticari taşıt
HD - (Heavy Duty) Ağır hizmet
HDC - (Heavy Duty Cooling) Ağır hizmet soğutma
HDI - (High Pressure Diesel Injection) Yüksek basınçlı diesel yakıtı enjeksiyonu
HEGO - (Heated EGO -replaced with HO2S) Isıtılmış EGO
HFC - (High Fan Control) Yüksek vantilatör kontrolü
HFP - (High Fuel Pump) Yüksek yakıt pompası
Hg - (Mercury) Cıva
Hi Alt - (High Altitude) Yüksek irtifa
HLC - (Hydraulic Lash Compensator) Hidrolik dalga dengeleyici
HLOS - (Hardware Limited Operating Strategy) Donanım sınırlı çalıştırma stratejisi
HO - (High Output) Yüksek çıkış
HO2S- (Heated Oxygen Sensor) Isıtılan oksijen sensörü
hp - (Horsepower) Beygir gücü
HPL - (High Pressure Liquid) Yüksek basınçlı sıvı
HPS - (High Performance System) Yüksek performans sistemi
HPV - (High Pressure Vapour) Yüksek basınçlı buhar
HSC - (High Swirl Combustion) Yüksek türbülanslı yanma
HUD - (Heads Up Display) Baş yukarı göstergesi
HVAC - (Heater-Vent-Air Conditioning) Isıtıcı- havalandırma- iklimlendirme
HVACM - (Heater-Vent-Air Conditioning Module) Isıtıcı- havalandırma- iklimlendirme modülü
HVM - (Heater Vent Mondule) Isıtıcı havalandırma modülü
Hz - (Hertz) Hertz
I
IAC - (Idle Air Control) Rölanti hava kontrolü
IAT - (Intake Air Temperature) Emme havası sıcaklığı
iATN - (International Automotive Technicians Network) Uluslararası otomotiv teknisyenleri ağı
IC - (Ignition Control) Ateşleme kontrolü
IC - (Integrated Circuit) Entegre devre
ICM - (Ignition Control Module) Ateşleme kontrol modülü
ICP - (Injection Control Pressure) Enjeksiyon kontrol basıncı
ID - (Identification) Tanımlama
ID - (Inside Diameter) İç çap
IDI - (Integrated Direct Ignition) Entegre direkt ateşleme
IDM - (Injector Driver Module) Enjektör çalıştırma modülü
IFS - (Inertia Fuel Shutoff) Atalet yakıt kesici
IGN - (Ignition) Ateşleme
ILC - (Idle Load Compensator) Rölanti yükü dengeleyici
IMRC - (Intake Manifold Runner Control) Emme manifoldu akış kontrolü
INJ - (Injector) Enjektör
INP - (Input) Giriş
INT - (Intake valve) Emme supabı
INT - (Integrator -replaced with ST FUEL TRIM) Entegratör
I/P - (Instrument Panel) Gösterge panosu
IPC - (Instrument Panel Cluster) Gösterge panosu grubu
IPR - (Injector Pressure Regulator) Enjektör basınç regülatörü
ISC - (Idle Speed Control) Rölanti hız kontrolü
ISO - (International Standards Organization) Uluslararası standardlar organizasyonu
ISS - (Input Shaft Speed) Giriş mili hızı
ITS - (Idle Tracking Switch) Rölanti izleme anahtarı
IVS - (Idle Validation Switch) Rölanti geçerlilik anahtarı
IVSC - (Integrated Vehicle Speed Control) Entegre taşıt hızı kontrolü
K
KAM - (Keep Alive Memory) Canlı hafıza
KAPWR- (Keep Alive power) Canlı güç
kHz - (Kilohertz) Kilohertz
KOEO - (Key On Engine Off) Düğme açık motor kapalı
KOER - (Key On Engine Running) Düğme açık morot çalışıyor
kPa - (Kilopascals) Kilopaskal
KS - (Knock Sensor) Vuruntu sensörü
L
L4 - (Four Cylinder Inline Engine) Sıra dört silindirli motor
LV8 - (Load Variable) Yük değişken
LCD - (Liquid Crystal Display) Sıvı kristal gösterge
LCV - (Light Commercial Vehicle) Hafif ticari taşıt
LDT - (Light Duty Trucks) Hafif hizmet kamyonu, kamyonet
LDV - (Light Duty Vehicle) Hafif hizmet taşıtı
LED - (Light Emitting Diode) Işık soğurmalı diyot
LEV - (Low Emission Vehicle) Düşük emisyonlu taşıt
LFC - (Low Fan Control) Düşük vantilatör kontrolü
LFP - (Low Fuel pump) Düşük yakıt pompası
LT - (Long Term (Fuel Trim)) Uzun dönem yakıt kesme
LTPWS - (Low Tire Pressure Warning System) Düşük basınç uyarı sistemi
M
MAF - (Mass Air Flow) Kütle hava akışı, debi
MAP - (Manifold Absolute Pressure) Manifold mutlak basıncı
MAT - (Manifold Air Temperature -replaced with IAT) Manifold hava sıcaklığı
MC - (Measuring Core) Ölçme özü
MC - (Mixture Control) Karışım kontrolü
MCU - (Microprocessor Control unit -replaced with PCM) Mikroişlemcili kontrol ünitesi
MD - (Modulated Displacement) Değiştrilmiş strok hacmi
MDP - (Manifold Differential Pressure) Manifold diferansiyel basıncı
MECS - (Mazda Electronic Control System) Mazda Elektronik kontrol Sistemi
MEMCAL - (Memory Calibration) Hafıza ayarı
MFI - (Multiport Fuel Injection) Çok delikli yakıt enjeksiyonu
MIC - (Mechanical Instrument Cluster) Mekanik gösterge grubu
MIL - (Malfunction Indicator Lamp) arıza gösterge laması
MLP - (Manual Lever Position) El levyesi konumu
MPFI - (Multiport Fuel Injection) Çok delikli yakıt enjeksiyonu
ms - (Millisecond) Milisaniye
MSFF - (Miles Since First Fail) İlk arızadan bu yana gidilen mil
MSLF - (Miles Since Last Fail) Son arızadan bu yana gidilen mil
MST - (Manifold Surface Temperature) Manifold yüzey sıcaklığı
MTBE - (Methyl Tertiary Butyl Ether ) metil tertiari bütil eter
MTV - (Manifold Tuning Valve) Manifold ayarlama valfi
MV - (Megavolt) Megavolt
mV - (Millivolt) Milivolt
MVLPS - (Manual Valve Lever Position Sensor) El levyesi konum sensörü
N
NAAO - (North American Automotive Operations) Kuzey America otomotive işlemleri
NC - (Normally Closed) Normalde kapalı
NEG - (Negative) Negatif, eksi
NLGI - (National Lubricating Grease Institute) Milli yağlama gresi Enstitüsü
N-m - (Newton Meters) Newton Metre
NO - (Normally Open) Normalde açık
NOx - (Nitrogen Oxides) Azot oksitleri
O
O2 - (Oxygen) Oksijen
O2S - (Oxygen Sensor) Oksijen sensörü
OBD - (On Board Diagnostics)
OBD II - (On Board Diagnostics, Generation 2)
OC - (Oxidation Catalytic Converter) Oksidasyon katalitik konvertörü
OD- (Outside Diameter) Dış çap
OD- (Overdrive) Aşırı hız veya hız aşımı
OE - (Original Equipment) Orijinal ekipman
OEM - (Original Equipment Manufacturer) Orijinal ekipman imalatçısı
OHC - (Overhead Camshaft) Üstten kam mili
OL - (Open Loop) açık devra
ORC - (Oxidation Reduction Converter) Oksidasyon azaltma konvertörü
OTIS- (Overhead Travel Information System) Baş yukarısı seyahat bilgi sistemi
P
PAG - (Polyalkylene Glycol) Polialkilen Glikol
PAIR- (Pulsed Secondary Air Injection) Darbeli ikinci hava enjeksiyonu
PASS - (Personalized Automotive Security System) Kişiselleştirilmiş otomotiv güvenlik sistemi
PCM - (Powertrain Control Module) Güç aktarma organları kontrol modülü
PCS - (Pressure Control Solenoid) Basınç kontrol solenoidi
PCV - (Positive Crankcase Ventilation) Pozitif karter havalandırma
PFE - (Pressure Feedback EGR) Basınç geribesleme EGR
PFI - (Port Fuel Injection) Port yakıt enjeksiyonu
PID - (Parameter Identification) Parametre tanımlama
PIP - (Profile Ignition Pickup -replaced with CKP) Profil ateşleme alıcısı
PKE - (Passive Keyless Entry) Pasif anahtarsız giriş
PM - (Permanent Magnet) Sabit mıknatıs
PMD - (Pump Mounted Driver) Pompa montajlı sürücü
P/N - (Part Number) Parça numarası
PNP - (Park/Neutral Position) Park/nötr durumu
POM - (Polycyclic Organic Matter) Polisayklik organik madde
POS - (Positive) Pozitif
POT - (Potentiometer) Potansiyometre
PROM - (Programmable Read Only Memory) Programlanabilir ROM
PS - (Power Steering) Güç direksiyonu
PSOM - (Programmable Speedometer/Odometer Module) Programlanabilir hız metresi modulü
PSP- (Power Steering Pressure) Güç direksiyonu basıncı
PTC - (Pending Trouble Code) Belirsiz arıza kodu> PTO - (Power take off shaft)) Güç çıkışı, kuyruk mili
PTU - (Part Throttle Unlock) Kısmi gaz açma
PWM- (Pulse Width Modulation) Darbe genişliği modülasyonu
Q
QDM - (Quad Driver Module) Dörtlü sürücü modülü
R
RABS - (Rear Antilock Brake System) Arka ABS
RAM- (Random Access Memory)
RAP - (Retained Access Power)
REDOX - (Reduction Oxidation Catalytic Converter)
REF - (Reference) Referans
RF - (Radio Frequency) Radyo Frekansı
RFI - (Radio Frequency Interference) Radyo Frekans paraziti
RFG - (ReFormulated Gasoline) Yeniden formüle edilmiş benzin
RKE - (Remote Keyless Entry) Uzaktan kumandalı anahtarsız giriş
RM - (Relay Module) Röle modülü
ROM - (Read Only Memory)
RPM - (Revolutions Per Minute) dakikadaki devir sayısı
RPO - (Regular Production Option) Noral üretim seçeneği
RTD - (Real Time Dampening) Gerçek zaman nemlendirmesi
RTN - (Return) Dönüş
RTV - (Room Temperature Vulcanizing) Oda sıcaklığında sertleştirme
RVP - (Reid Vapour Pressure) Reid buhar basıncı
RWAL - (Rear Wheel Anti-lock) Arka ABS
RWD - (Rear Wheel Drive) Arka tekerleklerden tahrikli
S
SAE - (Society of Automotive Engineers) Otomotiv mühendisleri birliği
SAW - (Spark Angle Word) Kıvılcım açısı işareti
SBDS - (Service Bay Diagnostic System) Servis bölümü teşhis sistemi
SBEC - (Single Board Engine Controller -replaced with PCM) tek bordlu motor kontrolörü
SBS - (Supercharger Bypass Solenoid) Süperşarjer kısadevre solenoidi
SBT - (Serial Bus Traveller) Seri büs esyahat edici
SC - (Supercharger) Süperşarjer
SCB - (Supercharger Bypass Süperşarjer kısadevresi
SDM - (Sensing and Diagnostic Module) algılama ve teşhis modülü
SDV - (Spark Delay Valve) Kıvılcım geciktirme valfi
SEFI - (Sequential Electronic Fuel Injection -replaced with SFI) Sıralı elektronik yakıt enjeksiyonu
SEO - (Special Equipment Option) Özel ekipman seçeneği
SES - (Service Engine Soon -replaced with MIL) Servis motoru bozukluk göstergesi
SFI - (Sequential Multiport Fuel Injection) Sıralı çok portlu yakıt enjeksiyonu
SHO - (Super High Output) Süper yüksek güç
SIG RTN - (Signal Return) Sinyal dönüşü
SIL - (Shift Indicator Lamp) Vites değiştirme gösrege lambası
SIR - (Supplemental Inflatable Restraint) İlave şişirilebilir trtucu
SMEC - (Single Module Engine Controller -replaced with PCM) tek modüllü motor kontrolörü
SNSR - (Sensor) Sensör, algılayıcı, duyar eleman
SO2 - (Sulphur Dioxide) kükürt dioksit
SOHC - (Single Over Head Camshaft) Üstten tek kam mili
SPD - (Speed) Hız
SPOUT - (Spark Output) Kıvılcım çıkışı
SRC - (Selective Ride Control) Seçilebiilir sürüş kontrolü
SRS - (Supplemental Restraint System) Tamamlayıcı sınırlayıcı sistem
SS - (Shift Solenoid) Vites değiştirme solenoidi
ST - (Scan Tool) Tarama takımı
STI - (Self Test Input) Kendi kendine test girişi
STO - (Self Test Output) Kendi kendine test çıkışı
STS - (Service Technicians Society) Servis teknisyrnleri birliği
SULEV - (Super Ultra Low Emission Vehicle)Süper ötesi düşük emisyonlu taşıt
SW - (Station Wagon) Steyşın vagon
T
T - (Turbo) Türbo
TAB - (Thermactor Air Bypass -replaced with AIRB) Termeaktör hava kısadevresi
TAC - (Throttle Actuator Control) Ventüri uyartım kontrolü
TAD - (Thermactor Air Divert -replaced with AIRD) Termeaktör hava saptırıcı
TACH - (Tachometer) Takometre
TAP - (Transmission Adaptive Pressure) Transmisyon uyumlu basınç
TB - (Throttle Body) Ventüri boğazı
TBA - (Tertiary Butyl Alcohol) Tertiari bütil alkol
TBI - (Throttle Body Fuel Injection) Ventüri boğazı yakıt enjeksiyonu
TC - (Turbocharger) Türboşarjer, aşırı doldurucu
TCC - (Torque Converter Clutch) Tork konverter kavraması
TCIL - (Transmission Control Indicator Lamp) Transmiston kontrol gösteresi lambası
TCL - (Traction Control) Çekiş kontrolü
TCM - (Transmission Control Module) Transmiston kontrol modülü
TCS - (Traction Control System) Çekiş kontrol sistemi
TCS - (Transmission Control Switch) Transmiston kontrol anahtarı
TDC - (Top Dead Center) Üst ölü nokta
TDI - (Turbo Direct Injection) Direkt enjeksiyonlu türbo
TEMP - (Temperature) Sıcaklık
TFI - (Thick Film Integrated -replaced with DI) kalın film entegreli
TFT - (Transmission Fluid Temperature) Transmiston sıvısı sıcaklığı
THM - (Turbo Hydra-Matic) Turbo Hidra-Matik
TLEV - (Transitional Low Emission Vehicle) Geçiş süreci düşük emisyonlu taşıtı
TOT - (Transmission Oil Temperature) Transmisyon yağı sıcaklığı
TP - (Throttle Position) Gaz konumu
TPI - (Tuned Port Injection) ayarlı port enjeksiyonu
TPM - (Tire Pressure Monitor) Lastik basıncı monitörü
TR - (Transmission Range) Transmiston aralığı
TSS - (Transmission Speed Sensor) Transmiston hız sensörü
TV - (Throttle Valve) Gaz kelebeği
TVS - (Thermal Vacuum Switch) Isıl vakum anahtarı
TVV - (Thermal Vacuum Valve) Isıl akum valfi
TWC - (Three Way Catalytic Converter) Üç yollu katalitik konvertör
TXV - (Thermal Expansion Valve) Isıl genleşme valfi
U
UART - (Universal Asynchronous Receiver-Transmitter) Üniversal asenkron alıcı-aktarıcı
UD - (Underdrive) Sürüş altı
ULEV - (Ultra Low Emission Vehicle) Çok düşük emisyonlu taşıt
V
V - (Volts) Volt
VAC - (Vacuum) Vakum
VAF - (Volume (or Vane) Air Flow) Hacimsel veya kanatcık hava akışı
VAT - (Vane Air Temperature -replaced with IAT) Kanatcık hava sıcaklığı
VATS - (Vehicle AntiTheft System) Taşıt hırsız önleme sistemi
VCC - (Viscous Converter Clutch) Viskoz konvertör kavraması
VCM - (Vehicle Control Module) Taşıt kontrol modülü
VCRM - (Variable Control Relay Module) Değişken kontrol rölesi modülü
VDOT - (Variable Displacement Orifice Tube) Değişken yerdeğiştirme orifis tüpü
VDV - (Vacuum Delay Valve) vakum geciktirme valfi
VECI - (Vehicle Emission Control Information (label) Taşıt emisyon kontrol bilgi etiketi
VF - (Vacuum Flourescent) Vakum floresant
VIN - (Vehicle Identification Number) taşıt kimlik numarası
VMV - (Vacuum Modulator Valve) Vakum modülatör valfi
VNT - (Variable Nozzle Turbocharger) Değşken lüleli türboşarjer
VOTM - (Vacuum Operated Throttle Modulator) Vakumla çalışan gaz kelebek modülatörü
VPWR - (Vehicle Power) Taşıt gücü
VR - (Vacuum Regulator) Vakum regülatörü
VREF - (Voltage Reference) voltaj referansı
VRV - (Vacuum Reducer Valve) Vakum azaltma valfi
VRIS - (Variable Resonance Induction System) değişken rezonanslı indüksiyon sistemi
VSS - (Vehicle Speed Sensor) Taşıt hız sensörü
VTA - (Vehicle Theft Alarm Taşıt hırsız alarmı
VTSS - (Vehicle Theft Security System) Taşıt hırsız güvenlik sistemi
VVT - (Variable Valve Timing) Değişken supap zamanlaması
VVT-i - (continuously Variable intake Valve Timing) Sürekli değişken emme supabı zamanlaması
W
WAC - (Wide Open Throttle A/C Cutoff) Tam gaz klima kapatma
W/B - (Wheelbase) Dingiller arası mesafe
WOT - (Wide Open Throttle) Tam gaz
WSS - (Wheel Speed Sensor) Tekerlek hız sensörü
WU-OC - (Warmup Oxidation Catalytic Converter) Isınma oksidasyon katalitik konvertörü
WU-TWC - (Warmup Three Way Catalytic Converter) Isınma üç yollu katalitik konvertörü
X
X - (Experimental (vehicle)) Deneysel (taşıt)
ZEV - (Zero Emission Vehicle) Sıfır emisyonlu taşıt
ZTECH - (Zero Emission Technology) Sıfır emisyon teknolojis
|
|
LASTİK SEÇİCİ |
|
Lastik ebatı aşağıda görüldüğü gibi lastiğin
yanak kısmında bulunmaktadır. |
|
|
BAYİ BULUCU |
|
Yukarıdan şehir ve ilçe seçerek size en yakın
bayiyi bulabilirsiniz. |
|
|

|