Aydın DİKİM ile OFF-Road üzerine...
Kısaca Off-Road kavramından bahsedebilir misiniz?
Off-Road bir yaşam biçimidir, özgürlüğün adı, doğayla baş başa olmanın bütünleşmenin mücadelenin adıdır. Ekip ruhunun ,yardımlaşmanın dostluğun zirvesi. Çamurun ,tozun, yağmurun, ıslanmanın, karı; soğuğu bir başka hissetme ruhudur.
Zor Yollar ekibi olarak amaç ve prensipleriniz hakkında neler söyleyebilirsiniz?
Ülkemizin ve yakın çoğrafyamızın pek bilinmeyen tarihi ve doğal güzelliklerini tanıtmak seyirciyle buluşturmak, insanları özendirerek, doğaya olan özlemi pekiştirmek en büyük amacımızdır. Prensiplerimiz ise kendimize kesinlikle yeni bir yol açmayız, mevcut orman yolları, traktör yollarını kullanırız. Ağaçlara vinçlemede kesinlikle bez strep kullanırız ve gece off road yapmamaya özen gösteririz. Kısa sürede inip bineceksek bile emniyet kemeri bağlamadan hareket etmeyiz. Gereksiz yere araçları kıracak bir hareket yapmayız. Atıklarımızı çevreye bırakmayız. %5-6 dan fazla risk almayız. Tek araçla asla off road yapmayız.
Böyle bir program yapma fikri nasıl ortaya çıktı ve nasıl tepkiler alıyorsunuz?
Program cevreye ve özgürlüğümüze olan tutkumuzdan yola çıktı. İçin başlangıç aşamasında Mehmet Becce(Türkiye Off-Road Şampiyonu) ile beraber bir Karadeniz gezisinde proje şekillendi. 32 yıllık yayıncıyım bu programda gördüğüm ilgi kadar hiçbir zaman ilgiye maruz kalmamıştım. Toplumun her kesiminden yoğun ilgi görüyoruz. Sosyal medyada 30.000 kişilik kendiliğinden oluşan bir aileye sahibiz.
Peki Off-Road araçlarında olması gereken başlıca özellikler nelerdir?
Off Road aracı derken Gezi aracında olması gerekenler; uygun lastik, vinç, uygun yükseltme, alt koruma, yan koruma, uzaklaşma ve yakınlaşma açılarını artıracak tamponlar, şnorkel, telsiz ve cep telefonu. battaniye ekmek su, balyoz, manivela, eldiven bunlar mutlaka gezi aracında olması gerekir.
Arazide ne gibi zorluklarla karşılaşıyorsunuz ve bu zorlukların üstesinden nasıl geliyorsunuz?
Arazide toprak kaymaları, göçükler, yuvarlanan kayalar, düşen ağaçlar, yoğun çamur, fazlaca kar birikintileri ve de sel.en fazla karşılaştığımız engeller. Bir çoğunda ekip çalışması yapmamız gerekiyor tabi uygun alet de gerekiyor bunun en başındada vinçler geliyor her araçta iki adet vinçimiz var bunlar en büyük yardımcımız. Su geçişlerinde de şnorkellerin faydaları ortaya çıkıyor, hava alış noktamızı üstlere taşıdığımızdan motorun su almadan geçmesini sağlıyor.
Neden GT Radial Savero M/T lastiklerini tercih ediyorsunuz?
GT Radial lastikleri ilk olarak firmanın tavsiyesi ile tercih ettik. Kullandıkçada doğru tespit olduğunu gördük, MT bir lastik olmasına rağmen asfaltta yağışdada yol tutuşu ve sesi gayet iyi konforu da tatmin edici. Arazide çamur için zaten çamur lastiği tatmin ediyor kar ve kayadada 12 km yi devirdik gayet iyi.
Off-Road macerası için istekli olanlara ne gibi tavsiyelerde bulunabilirsiniz?
En önemlisi dikkat... Motor sporlarının hepsinde olduğu gibi Off Road da tehlikeli bir spordur, Hiç bir zaman emniyet kemeri takmadan hareket etmesinler, Ekip sporu olduğunu unutmasınlar tek araçla hele hele tek başlarına kesinlikle çıkmasınlar. Uygun donanımlı olmak. Çevreye aşırı duyarlı olmak çevremizdekilere örnek davranışları olan insanlar olduğumuzu göstermek. hedefleri olmalı.
|
|
|